Изборите в Благоевград на 27 юни със сериозни промени в бюлетината – без Ив. Ризов, К. Ханджийски и И. Илиев, но с нови играчи като Ил. Стоянов, който ще се кандидатира и за кмет, и за депутат…

С Указ 124, издаден в София на 29 април 2021 г., президентът Румен Радев насрочи частичен избор за кмет на Благоевград на 27 юни.

Прогнозата на в. „Струма“ от 17 април, че изборите ще са на тази дата, се потвърди – тогава ще се проведат частични вотове за избори на кметове и в няколко села в Бургаска, Плевенска, Пазарджишка, Шуменска, Хасковска и Врачанска област.

Ако Централната избирателна комисия реагира бързо и успее навреме да изпрати на президента предложение за насрочване на частични кметски избори и в благоевградското с. Церово, много вероятно е на същата дата 27 юни церовци да имат избори 2 в 1 и да избират както общински, така и селски кмет. Общинската избирателна комисия в Благоевград уведоми ЦИК още на 5 май 2021 г. за прекратяване пълномощията на Лефтер Маринов Едипов като кмет на Церово поради смърт, а за да стане възможна датата 27 юни за частични избори в селото, е необходимо Р. Радев да ги насрочи до 18 май, т. е. 40 дни преди изборите.

Тъй като за частични избори предизборната кампания трае 20 дни, това означава, че в Благоевград тя ще започне официално на 7 юни. Това ще са първите избори в страната, организирани с последните промени в Изборния кодекс, които бяха приети от 45-ото НС в краткия му живот, продължил по-малко от месец.  Най-голямата разлика ще е при начина на гласуване – задължително с машини във всички секции с повече от 300 избиратели. При технически проблем с машините обаче ще се допуска и гласуване с бюлетини, което ще рече, че ще трябва да бъдат предварително отпечатани и такива. Ще има и видеонаблюдение при попълване на протокола с изборните резултати.

На частичните избори в Благоевград ще се зачетат регистрациите от 2019 г. на всички тогавашни 12 кандидати за кмет на града, но проверка на „Струма“ показа, че бюлетината от октомври 2019 г. ще претърпи коренни промени, защото част от основните кандидати за кметове ще отпаднат, други ще сменят партията, която ги издига, отделно ще се включат и нови имена.

Засега е сигурно, че в битката ще се впусне независимият Румен Томов, който през 2019 г. спечели вота с подкрепата на БСП, но не успя навреме да заличи регистрацията си като търговец и се стигна до прекратяване на кметските му правомощия от съда. На първи тур преди 2 г. Томов получи подкрепата на 20,5% от гласовете на избирателите /7351 души/, но когато мотивира намерението си да се кандидатира отново за кмет на Благоевград, Томов цитира 19 000-те благоевградчани, които гласуваха за него на втория тур, когато повечето от избирателите го направиха като наказателен вот срещу управлявалия два мандата Атанас Камбитов.

Очакванията са за кмет да се кандидатира и настоящият председател на ОбС Андон Тодоров, който в събота навърши 51 г. През 2019 г. той бе издигнат от МК „Партия на зелените /Воля/“, но през февруари 2021 г. прекрати членството си при зелените и ако реши да се впусне в битката за кмет на предстоящите избори, вероятно ще бъде независим с широка подкрепа отразлични партии, които да се обединят зад каузата Благоевград.

От предишните кандидат-кметове в предстоящата кампания ще се впусне със сигурност Атанас Киряков. Преди 2 г. той бе издигнат от Движение „Заедно за промяната” и регистрира подкрепата на едва 266 избиратели, или 0,74%. Скромният резултат обаче ни най-малко не го е обезкуражил, защото вчера пред „Струма“ Киряков заяви: „Ще участвам и на частичните избори за кмет на Благоевград със същата платформа като през 2019 г., но ще я прецизирам така, че управлението на общината да бъде в ръцете на гражданите –  съгласно Закона, разбира се.“

Твърдо от битката за кмет на Благоевград се отказват 3-ма от кандидатите през 2019 г.

Единият е издигнатият от ВМРО-БНД Иван Ризов, който бе подкрепен от 2462-ма избиратели /6,87%/. Причината за решението е работата му – шефът на „Топливо“ в Благоевград от 1 април отговаря и за целия Софийски регион със задача да вдигне показателите на софийските клонове както на благоевградския, който от 22 г. е на неизменните челни места в структурата на дружеството.

„На практика вече съм в София, имам много работа, правя екип в столицата, предстои ревизия, и на тези обороти ще съм до края на юни, така че нямам физическа възможност да правя и кампания“, уточни Ризов.

В новата бюлетина ще отсъства и името на Илия Илиев. Кандидатът на ПП „Свобода“, за когото гласуваха 0,55%, обяви пред „Струма“, че за изминалите 2 г. е пренаредил приоритетите си. „Моята посока засега е да помагам на съгражданите си и на града с идеи и всичко останало, според скромните ми възможности. Няма да участвам като кандидат на тези избори“, каза Илиев, който поддържа сайт.

„Не, категорично“ – това бе отворът на въпроса ни ще се кандидатира ли отново за кмет и на общинския съветник Калоян Ханджийски. Издигнатият от „Демократична България-обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение) Ханджийски получи на редовния вот 1608 гласа. На парламентарните избори той обаче изпадна от листата на демократите, в събота се раздели и с председателския пост в ДСБ.

Сигурно е, че няма да се кандидатира и бизнесменът Росен Христов, който като кандидат на НДСВ получи подкрепата на редовните избори едва на 309 души.

В групата на кандидат-кметовете за Благоевград ще има и дама. Това е Людмила Костадинова, която през 2019 г. бе кандидат на РЗС и получи вота на 247 избиратели. В периода между двата избора тя беше доста обществено активна и дори инициира референдум за мястото на новата църква на Благоевград. „Да, ще се кандидатирам, но като независим – през 2019 използвах само регистрацията на РЗС“, потвърди за „Струма“ кандидатурата си за кмет Костадинова.

Много вероятно е някои от бившите кандидати за кмет на Благоевград на частичния вот да сменят партийното лого. Например бившият областен управител Валери  Смиленов се очаква да смени предпоследната издигнала го за кмет партия „Нова алтернатива“ с формированието на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън“, която го припозна за свое острие в последния парламентарен вот.

Не е ясно дали ще повтори кандидатурата си съветничката Албина Анева, защото във вторник на национален съвет ПП МИР първо трябва да вземе решение под каква форма ще участва в частичните избори на Благоевград – самостоятелно или като подкрепа на друг кандидат.

Сред новите играчи за кметския пост със сигурност ще е адвокат Илко Стоянов, който влезе в 45-ото НС като депутат от „Има такъв народ“. Пред „Струма“ Стоянов потвърди влизането си в кандидаткметската битка, а на въпроса ще остане ли и водач на парламентарната листа на ИТН, отговори с „Така и така ще водя кампания…“. Така че той ще атакува изборите 2х1 – и за кмет на Благоевград, и за депутат.

Друго ново име ще е 31-годишният Стефан Делиов. Той е популярен като протестър, а отскоро е председател на спортен клуб „Kochinka Team Racing”. Самият той вече обяви кандидатурата си в социалните мрежи. „Аз и неуморният екип зад гърба ми взехме нелекото решение да премерим сили с останалите кандидати на предстоящите избори за кмет на Благоевград”.

В новата бюлетина ще е и името на Александър Стамболийски. И през 2019 г. той се бе запътил към кметския стол – пробва се като независим, но ОИК го отряза заради нередовни документи. На парламентарния вот Стамболийски обаче се появи като кандидат-депутат в партията на Божков Българско национално обединение и е логично бъдещите му политически планове да са свързани с тази партия.

„БНО беше само мандатоносител, но на предстоящия местен вот няма да бъде такава. Лично аз като независим няма да се кандидатирам повече. Ако ме номинират на предстоящото събрание на партията, тогава ще реша дали да приема. До ден-два ще имаме решение. „Българско лято“ ще излезе сама на местния вот, довери Стамболийски

В най-сложна ситуация е управлявалата доскоро партия ГЕРБ, защото от местния вот ще зависи до голяма степен и партийният резултат на следващите парламентарни избори, които ще са на 11 юли.

Ал. Стамболийски

„Не можем още да съобщим име, защото във вторник на конгрес ще бъде избрана нова изпълнителна комисия и първата задача пред нея ще е да вземе решение за участието на ГЕРБ в изборите, уточни областният председател Андрей Новаков. Иначе ние вече обявихме, че ще повторим целия изборен процес, включващ номинации, събиране на номинираните в списък и изпращането му за решение в ИК“.

В града вече се спрягат няколко кандидатури за кмет на Благоевград от ГЕРБ – като тази на шефа на Инспектората по образованието Ивайло Златанов и шефката на ВиК Росица Димитрова.

Не са изключени обаче изненади… Едно е сигурно – на придобилия през последните години прозвището „западналия Благоевград” му е нужен амбициозен, пробивен кмет, визионер, който да докара инвестиции и да върне блясъка на града…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Фанта с магории

    Тези дърти карикатури Албина и Смиленов колко партийки и сдружения смениха, само и само да са близо до кокала и поне да го облизват, ако не могат да го гризнат, сигурно няма да им стигнат пръстите на ръцете и краката?! Ега ти тъпите ренегати, ама явно има и по-тъпи, които да гласуват за тях!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *