Изборите осмислиха деня на 88-годишната баба Роза Анева от Церово – хем бившият кмет гласува вместо нея, хем й подариха първата в живота й маска

Слаба избирателна активност и притеснение на по-възрастните хора да гласуват с машина – такива бяха вчера преди обяд общите впечатления на членовете на избирателните комисии по селата на община Благоевград, където се проведоха частични избори за общински кмет. В 10.00 сутринта от 65 502-ма избиратели гласувалите бяха едва 2214, или 3,38% – 2 пъти по-малко, отколкото на редовните избори през октомври 2019 г.

Към същия час в близкото до Благоевград с. Рилци ни посрещат пусти улици и кметът Крум Крумов, седнал на пейка пред единствената избирателна секция в целото, където са записани около 800 души. Според него хората не се интересуват от политика, поне местната, и това е в основата на прогнозата му, че няма да са много тези, които ще се разходят в неделя до урната. Единственото по-оживено място в селото е барчето до кметството, където няколко мъже са заседнали на по цигара и бира. Тук е и Илия, който държи да отбележим, че е бил първият гласоподавател в неделя сутрин в Рилци. Твърди, че машината не го затруднила, защото била същата като банкоматите. Подпитва какво се говори в града, кой от кандидатите за кмет ще стигне до балотаж. После на шега вдига теслата, която държи, и заплашва околните, че ще се разправи с всеки, който не е гласувал за неговия избраник.

В секцията попадаме на двама братя, които са дошли да гласуват заедно. Признават, че им е за пръв път, но и двамата бързо се справят с машината за гласуване.

Коренно различна е картината в с. Церово, където зам. председателят на СИК-а Райчо Тачов не спира да разяснява на избирателите къде точно трябва да си поставят пръста във всеки един момент от гласуването. Прави го откъм гърба на устройството, за да не вижда за кого гласува поредният церовец. Тачов не е от селото и говори на всички на „Вие”, а активността му е завидна, при това към 11.00 часа не дава никакви индикации, че се е уморил да пита „поставихте ли пръста на черното поле, сега натиснахте ли, пише ли отдолу „гласувай“.

Комуникативността на зам. председателя обаче среща неочаквана спънка в лицето на баба Роза Анева, която е набор 1933. Жената пристига сама с бастунчето, което оставя грижливо подпряно на стената пред секцията. Посреща я председателят на СИК-а – бившият кмет на Церово до 2002 г. Гълъб Анев, който пръска върху набръчканите й ръце малко дезинфектант и й подава маска от сложената наблизо кутия.

„Яз такова нещо досега не съм слагала“, обяснява охотно баба Роза, докато се бори с ластичетата й. Още по-категорична е тя на въпроса на Тачов ще може ли да се оправи с машината. Още когато Анева се опитва да пъхне картата в джоба на престилката си, става ясно, че каузата е обречена. „Не мой да се справя, баби, Гълъб да дойде“, нарежда гласоподавателката и бившият кмет веднага й се притичва на помощ. Анев слага картата, маркира нещо на електронната бюлетина и подава на жената разписката с картата.

След кратко умуване членовете на комисията решават, че трябва да впишат бабата в някакъв протокол, където вероятно се вписват всички церовци, гласували с помощ или пък наредили на някой друг да го направи вместо тях. Баба Роза прибира личната си карта в найловоно пликче и си тръгва доволна от избирателната секция – не само е упражнила правото си на глас, но и от едното й ухо гордо виси вероятно първата маска в живота й, за която изрично е попитала за нея ли си остава.

Навън жената се залепя за един от гастарбайтерите, върнали се в Церово за лятна ваканция и използвали момента, за да гласуват. Тя любопитно разпитва Лефтер чие момче е и защо не го е виждала толкова време. Лефтер обяснява, че от 25 г. работи в Испания и в края на лятото пак ще се върне там.

Той е един от многото жители на Церово с постоянен адрес тук, които обаче живеят или в Испания, или в Англия. Идват си през лятото, с изкараните пари вдигат нов етаж на къщите си и пак си заминават, разяснява Гълъб Анев. Според него това е и една от основните причини за ниската избирателна активност в Церово през лятото – по-голямата част от младите вече са се главили за селскостопански работници в Англия и заедно с преселилите се в Испания в Церово почти не остават хора в активна възраст.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. БайХуй

    Доколкото разбрах за. кметът даже не е попитал бабата за кого иска да гласува. Защо са признали гласа ѝ? Това е забранено от закона!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *