ИЗБОРННАТА РАВНОСМЕТКА: ГЕРБ и ДПС с по 5 общини в Благоевградска област, ИТН с изборна победа в 3, Кресна единствената утеха на БСП

ГЕРБ и ДПС взеха на парламентарните избори по 5 общини в Благоевградска област, „Има такъв народ” се нареди след тях с 3, а БСП остана само с 1. Това показват резултатите по общини от предсрочните парламентарни избори, които се проведоха в неделя.

Досегашната управляваща партия ГЕРБ държи позиции в Банско, Петрич, Симитли, Струмяни и Хаджидимово. Най-силен е резултатът й в иначе малката община Симитли, където всеки 7-и от гласоподавателите е подкрепил партията на Бойко Борисов. По-точно гласувал е за местния кандидат-депутат Стефан Апостолов, син на кмета Апостол Апостолов. От общо 4998 гласа, пуснати за ГЕРБ, Ст. Апостолов е получил 4589 лични преференции. Симитли е и най-мотивираната община, която в неделя е излязла да гласува – тук вота си е упражнило 60,01% от населението с право на глас. Втората партия след ГЕРБ в Симитли е ИТН, за която са гласували точно 1000 избиратели. Значително по-назад са БСП с 344 гласа и „Демократична България” с 238.

Петрич също е със силен изборен резултат в полза на ГЕРБ. Партията на Б. Борисов е получила подкрепата на 6555 избиратели, като малко повече от половината са дали гласа си за бившия депутат Георги Динев. ИТН, чийто водач на листата е някогашният петрички заместник-кмет Илко Стоянов, е с 1300 гласа по-слаб резултат – за партията на Слави гласа си са дали 5249 избиратели. Поради традиционно слабия изборен резултат на ДПС в тази община БСП е получила възможност да е трета политическа сила в Петрич с 2256 гласа.

Доста висок в Петрич е изборният резултат на ИСМВ – партията на Мая Манолова е успяла да привлече 1692 гласа и дори да „бие” „Демократична България”, за която са гласували 1300 души. Изненадващо слабо обаче е представянето на ВМРО, като се има предвид, че ако войводите бяха прескочили 4-процентната бариера, петричани щяха да имат сигурен депутат в лицето на Стоян Божинов. За ВМРО в Петрич гласа си са дали едва 1134 избиратели.

За разлика от симитличани, петричани са предпоследни по активност в цялата област с 35,7%, като зад тях е единствено Благоевград.

ГЕРБ е първа политическа сила още в Струмяни и Хаджидимово, където води с малко пред ИТН. В Струмяни съотношението ГЕРБ-ИТН е 471 гласа на 339, в Хаджидимово – 976 на 739 гласа. В първата община обаче БСП е изплувала на трето място с 306 гласа, а в Хаджидимово червените са отстъпили на ДПС, която е получила подкрепа от 721 избиратели.

Избирателната активност в Струмяни е била 36,15%, а в Хаджидимово – 41,71%.

На ГЕРБ верни остават и в община Банско, където за партията гласуваха 1871 души срещу 1537 за ИТН. Малката курортна община може да се похвали и с доста висока активност от 57,12%.

Естествено, вечното съперничество между Банско и Разлог е обърнало резултата в съседната община. В Разлог, където до урните отидоха 51,66%, партията на Слави води с 2464 гласа срещу ГЕРБ, подкрепен от 2238.

Освен тук ИТН е победител и в Сандански и Благоевград.

В Сандански партията на шоумена е първа с 3910 гласа, а ГЕРБ е едва на трето място с 2951. Логично в санданския резултат влияние е оказала партийната принадлежност на местния кмет Атанас Стоянов – ВМРО се класира на второ място с 3235 гласа, което е най-добрият резултат на войводите в региона. Четвърта сила е БСП с 2055 гласа, следвана от ДБ с 1206. Активността на санданчани в изборния ден е била в златната среда от 45,51%.

Както вече съобщихме, ИТН събра най-много гласове в Благоевград. В областния център за нея са гласували 7412 души, а ГЕРБ е с 6649 гласа. На предишните парламентарни избори през април ГЕРБ имаше двойно повече гласове, което е червена лампичка, че местната партийна структура има сериозни проблеми и ако иска при следващи избори да си промени резултатите, се нуждае от спешни промени.

В Благоевград трета политическа сила е ДБ с 3945 гласа, а БСП е останала четвърта, въпреки дадените реални шансове на социалистите да вкарат в парламента местния председател Любен Милев. Соцпартията е успяла да събере едва 3484 гласа и за нея с пълна сила важат спешните мерки, които трябва да вземе ГЕРБ за излизане от кризата.

На тези избори Благоевград всъщност ще се запомни с най-ниската в областта избирателна активност – едва 30,67%, което означава, че 7 от всеки 10 избиратели е предпочел да си почива, вместо да ходи да гласува.

ДПС печели в Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Якоруда.

В Белица при 60,14% избирателна активност Движението получи 3686 гласа, като остави втората политическа сила ГЕРБ далеч зад себе си. За ГЕРБ гласовете бяха едва 441. БСП получи подкрепата на 241, а ИТН регистрира най-слабия си резултат в областта с едва 201 гласа. Белица е и единствената община, където партията на бившия първи в ГЕРБ Цветан Цветанов е получила 0 гласа.

Макар и по-малка, значителна е разликата между първите 2 партии в Гърмен. Тук ДПС води с 3326 гласа на ГЕРБ, за който са гасували едва 793-ма. Другите 2 партии в челната четворка на Гърмен са ИТН със 781 гласа и БСП, подкрепена от 354 души. Активността на общината беше 45,22%.

ДПС бие убедително и в Сатовча със 3761 гласа, втора е ГЕРБ с 920 гласа, следвана от ИТН със 726. БСП и ДБ заемат почетното четвърто и пето място съответно с 435 и 94 гласа.

Избирателната активност на Сатовча в неделя беше 42,97%.

ДПС е първа партия и в Якоруда, като разликата между 2769-те й гласа и 527-те за ГЕРБ е повече от 5 пъти. В тази община ИТН също е трета – за нея са гласували 287 избиратели, следват 168-те гласа на БСП. Якорудчани са втори по активност след Белица в тази част на региона – до урните са отишли почти половината от избирателите, или 49,03%.

Въпреки че паралели между местни и парламентарни избори трудно се правят, защото първите са мажоритарни, а вторите – партийни, впечатление пряват високите изборни резултати на ДПС в Гоце Делчев. Движението тук печели 2835 гласа. Преди 2 г. местният кмет от БСП Владимир Москов бе избран с подкрепата на 72,90% от избирателите, но в неделя червените се наредиха на второ място с 2615 гласа. Трета в Гоце Делчев е партия ГЕРБ с 2365 гласа, което е най-слабият резултат на партията в региона. ИТН с 1697 гласа гоцеделчевци са подредили на 4-о място. Активността в общината на изборите на 11 юли е била 41,72%.

Кресна затвърди имиджа си на червена община. С кмет от много години от БСП, на парламентарния вот тя стана единствената изборна победа на социалистите в Благоевградска област. За столетницата гласа си дадоха 1087 избиратели, от които 955 пуснаха преференции за кмета си Николай Георгиев, включен „на пожар” в листата, видимо за да дърпа гласове. Втора партия в Кресна е ГЕРБ с 559 гласа, следвана от ИТН с 327 и ДБ със 121. Малката община в неделя бе и една от най-активните – в избирателните секции отидоха 51,60% от избирателите.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *