Избраха Кристиан Вигенин за зам.-председател на парламента

Кристиан Вигенин бе избран за заместник-председател на Народното събрание от БСП. Предложението е внесено от лидера на БСП Корнелия Нинова и ръководството на парламентарната група на „БСП за България“.

„За“ кандидатурата му гласуваха 106 народни представители, „против“ – 4 и „въздържали се“ – 4, с което то бе прието.

На 2 юли 2019 г. ПГ на „БСП за България“ освободи Кристиан Вигенин от поста секретар на групата, а Антон Кутев от поста заместник-председател.

Предишният зам.-председател на НС от квотата на левицата – Валери Жаблянов, беше свален от зам.-председателския пост на парламента на 21 февруари 2018 г. с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, „Воля“ и на един независим депутат.  Оттогава БСП нямат свой заместник-председател на 44-ото Народно събрание.

ГЕРБ поискаха отстраняването на Жаблянов с три мотива: обявил се срещу договора с Македония, наричайки го „търгашество от най-ниска проба“, „недоносче и измишльотина“; не зачел авторитета на НС, възпрепятствайки отдаването на почит към паметта на жертвите на комунизма; нарекъл Народния съд „необходимо и неизбежно правосъдие“.

Самият Жаблянов тогава изнесе пламенна реч, която започна с думите „Другари и другарки, социалисти и антифашисти“ и заяви, че мотивите на управляващите са „политически произвол и фактологическо слабоумие“. Това предизвика остра реакция от редиците на управляващите, като Владимир Тошев го нарече „дървена комунистическа глава“ и се извини, ако това се смята за псувня.

В защита на Жаблянов лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да предлага нов заместник-председател на парламента и ще сезира Европейския съд за правата на човека. Беше сезиран и Конституционният съд, но той не върна социалистът на високия пост.

В края на юни Валери Жаблянов беше освободен от Изпълнителното бюро на БСП.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *