Избраха терена с гаражите зад поликлиниката за строеж на нов Спешен център в Благоевград

Нова сграда за Спешна помощ в Пиринско да се изгради в двора на благоевградската болница бе решено вчера на общо събрание на акционерите на МБАЛ – Благоевград. Идеята е на едно място да се помещават в новата сграда спешно отделение към болницата и областната структура на Спешен център – Районна координационна централа, администрацията, благоевградският филиал, и да има достъпно място за линейките, каза председателят на борда на директорите на МБАЛ – Благоевград д-р Максим Гайдев.

Обсъждането на терена е по национална програма за 165 милиона лева за развитие на системата на Спешна помощ с инвестиция за модернизация и преоборудване.

На общото събрание на акционерите вчера присъстваха Милена Неделкова, представител на Министерство на здравеопазването, държавата е с 83% дялово участие, и Гергана Янчева от Общински съвет – Благоевград, общината е с 3% участие, останалите 14% са на общините от Пиринско. Членове на събранието бяха и тримата участници в борда на директорите в състав: председател д-р Максим Гайдев, зам. председател д-р Виктория Каракостова и изпълнителен директор д-р Огнян Митев, присъстваха и адвокат Ваня Солачка и юристката на болницата Биляна Митева.

Ето какво поясни след проведеното общо събрание д-р Гайдев, който в момента е директор „Медицински дейности“ в Министерството на здравеопазването, от служебния кабинет: „Огледахме с инж. Стойка Таскова терените, които е предоставила община Благоевград за строеж на база на Спешна помощ, видяхме още един терен, който не е обсъждан, и сега ще го предложим на общинското ръководство. Касае се за гаражните клетки, които са разположени на две нива, първите са на по-високо място, улицата продължава и има още, разположени по-ниско. Теренът се намира в двора на МБАЛ – Благоевград. Ако общинските съветници се съгласят да предоставят тази площ, спокойно може да се направи едно хубаво модерно спешно отделение.

Този терен има и възможност за изграждане на проход – покрит тунел до сградата на поликлиниката, където се помещават образна диагностика – ЯМР, скенер, рентген, ехограф, мамограф и Клинична лаборатория. Спешно отделение трябва да бъде в близост и до хирургичния корпус – реанимация, хирургия, ортопедия и урология, и останалите болнични звена. Там ще се помещават и служителите от областната администрация на Спешна помощ в Пиринско, както и благоевградският филиал с линейки.

Предложението за болничния корпус, където се помещават двете отделения – отоларингологично /УНГ/ и очно, е отхвърлено. Този вариант не е коментиран, защото не може да лишим населението от цялата област от специализирани звена, където постъпват спешни случаи. Пациентите трябва да имат достъп до такава помощ денонощно без прекъсване, 24 часа, не може тези отделения да се закрият”, мотивира се д-р Гайдев.

Той допълни, че относно изграждането на нова сграда още днес ще проведат разговор и с председателя на Общинския съвет в Благоевград.

Управленският екип на МБАЛ – Благоевград очаква в максимално кратки срокове, най-късно до края на май, да има становище на Общинския съвет, в момента гаражните клетки, които са построени на общинска земя, се ползват от болницата, малка част от тях и от Спешен център – Благоевград.

До края на септември проектирането на новата сграда трябва да бъде стартирано и след две години напълно завършено. Реконструкция и модернизация ще се извърши и на останалите 9 филиала за спешна помощ в Пиринско, навсякъде вече има подписано решение на местната управа.

Другата новина е, че в болницата скоро ще бъдат монтирани 4 анестезиологични апарата за нуждите на реанимация. Това е изключително необходима апаратура за интезивно лечение, финансирането е от Министерство на здравеопазването с около 220 000 лв.

Темата с провеждането на общо събрание в болницата предизвика оживени коментира сред бялата гилдия за евентуална кадрова рокада. Промяна на управленския екип вчера не бе обсъждано. Тричленният екип, който е с тригодишен мандат на управление – от март 2015 година, се запазва в състав: председател д-р Максим Гайдев и членове д-р Виктория Каракостова и д-р Огнян Митев.

В момента болницата няма икономически директор и зам. директор по лечебната дейност с цел оптимизиране на разходите.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *