Изведоха с линейка от АУБ организатора на международната олимпиада по математика проф. Джон Джейн

Транспортираха с линейка от Американския университет в Благоевград известния английски математик проф. д-р Джон Джейн, който вчера откри международната олимпиада по математика в US вуза в Благоевград. След продължителна реч, повече от половин час, по време на официалното откриване на мащабното събитие проф. Джон Джейн се почувствал зле, кръвното му налягане рязко спаднало и пребледнял.  Университетският преподавател пристигнал в залата на Американския университет в Благоевград от София. Пътуването, съчетано с горещото и задушно време, най-вероятно са оказали влияние на състоянието му.

След официалното откриване около 11,00 часа служител на Американския университет поясни, че проф. Джейн няма да даде интервю, защото не се чувства добре. Сигнал е подаден на спешния тел. 112 и на място на професора е оказана първа помощ от екип на Спешен център – Благоевград. След лекарския  преглед е транспортиран с линейка в благоевградската болница.

„Пациентът е приет в спешно отделение, предприети са действия за стабилизиране на състоянието му, оставен е под лекарско наблюдение за няколко часа и след консултации е освободен”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той поясни, че през летния сезон всеки ден дежурните екипи обслужват пациенти с общо неразположение,световъртежи и сърдечносъдови оплаквания. Топлото време влияе на кръвното налягане, рискова група са както хипертониците, така и хората с ниско кръвно налагяне. Първите признаци са усещане на сухота в устата и езика,умора и замаяност, дори повръщане, поясни болничният директор. В случаи на неразположение трябва да набавим необходимите течности, но това не означава, че трябва да изпием за кратко време огромно количество вода. Водата и течностите трябва да се приемат на често и в малки количества, защото иначе могат да предизвикат повръщане. Най-добре е в летните жеги да приемаме течности на често и в малки количества  още преди да сме усетили силна жажда. Компенсираме загубата на вода с приемането на много плодове, като динята е много подходяща за това. Приемането на течности, около 2 литра на ден, е препоръчително, както и избягване излагането директно на слънчевите лъчи в интервала между 11,00 часа и 17,00 часа, както за възрастни хора, така и младежи, особено бременни жени и деца”, съветва д-р Митев.

Проф. д-р Джон Джейн е известен английски математик с принос в областта на взаимодействието между геометрични, набор от теоретично-топологични и измерително-геометрични свойства, организатор на Международната олимпиада по математика за студенти, провеждана в България от 1993 година насам. Професор е по математика в университетски колеж, Лондон, Великобритания.

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *