Известният в цяла България музикален педагог Георги Мановски събра в родното с. Зелен дол фамилията, пя и свири с учениците си тамбуристи в ансамбъл „Пирин“

Известният в цяла България музикален педагог и тамбурист Георги Мановски събра навръх Великден в родното благоевградско село Зелен дол фамилията си. Г. Мановски е първият професионален тамбурист от Благоевградска област, преподавал доста години в музикалното училище в Широка лъка, а днес, макар и в пенсионна възраст, продължава да ръководи ансамбъл и да учителства в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски” във Варна, където живее със съпругата си Валентина, също музикант и пениониран учител по пиано. Идеята за родовата среща му хрумнала още по Коледа и предупредил дъщеря си Елена, която е лекар в Брюксел и работи в три университетски болници в Белгия, да планува ваканция за Великден и с 18-годишния си син Косьо и 9-годишната дъщеря Анабел да организират пътуването си до родината. Синът му Марин, който работи в сферата на туризма във Варна, също запазил в календара на семейството си дните около Великден за връщане към корените.

„Искам да науча внуците си на уважение и памет към дедите си, където и да се намират по света, да тачат рода и родината на дедите ни. Това сплотява семейството и ни дава силата на родовата памет“, обясни инициаторът на срещата. По настояване на децата му цялата фамилия се събрала в бащината му къща в Зелен дол, в която сега живее семейството на брат му. „Прескачаме се, но е много силно емоционално“, призна големият музикален педагог, сред чийто ученици са композиторът тамбурист Валери Димчев, концерт майсторът на ансамбъл „Пирин“ Илия Ганев, проф. д-р Илия Бураджиев, зам. ректор на Музикалната академия в Пловдив, Стефка Гайдева, емблематичен учител в Широка лъка, Апостол Маронов, преподавател по тамбура в Средното училище „Л. Каравелов“ в Пловдив, и много други.

„Събрахме се 30-ина души от Мановския род, който е с 250-годишна история, запознаха се първи братовчеди, които не са се виждали. Три поколения седнахме около софрата и беше наистина много вълнуващо“, не крие емоциите си организаторът. На родовата сбирка като гости успели да дойдат и четирима негови ученици от училището в Широка лъка, сега музиканти в оркестъра на ансамбъл „Пирин“, и празникът прелял  в надсвирване и надпяване.

Като символ да съхранява българщината и народните традиции Георги Мановски подарил на големия си внук  Константин, студент по технически науки в Гент, тамбура. „От 5-годишен се занимава с музика, свири на пиано и китара, а аз му преподавам  уроци по тамбура по скайп. Сестра му също ходи на пиано. На най-малкия внук също съм приготвил малка тамбуричка и само чакам да порасне, за да започна да се занимавам с него“, щастлив е дядо им.

Семейството на адвокат Александър Мановски пък изненадало чичото с копие на „Тайната вечеря“, направено от пясък.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *