Известният учител по математика в Благоевград Хр. Турсунов и нежната му половинка Зорка празнуват диамантена сватба

60 години брачен живот отбелязват известният в Благоевград учител по математика Христо Турсунов и нежната му половинка Зорка. Точната дата на диамантената им сватба е 27 април. Тогава той бил на 25, а тя – на 23 г. Тържеството било вечерно, на Ловния дом.
“Помня всичко от сватбения си ден, как няма да го помня! Очите ми се пълнеха, като гледах роднините ни да ни поздравяват, и знам, че в друг живот стъпвам”, разказва 60 г. по-късно булката. Не помни само кой кого настъпил при подписването на брачното свидетелство, всички се смеели и се шегували, но сигурно тя е била, защото 6 десетилетия върти и управлява и къщата, и семейството. “Той освен математиката друго не знае, аз боядисвах и пода, и вратите, всичко”, разкрива детайли от кухнята на семейния им живот Зорка.
Сега богатството им са двама синове, двама внуци и две правнучета.
Десетки са учениците, научили математиката от Хр. Турсунов. Той завършил гимназията “Св. св. Кирил и Методий” и Софийския университет. Почнал работа в бивша Солунска, а се пенсионирал като преподавател в Строителния техникум, където е и най-голямата част от трудовия му стаж. “Едно закъснение за работа няма през всичките 38 г. преподавателска работа”, хвали го съпругата му.
Зорка пък цял живот била чиновничка. “Започнах работа в радиовъзела в пощата. Осем години аз събуждах хората в 5.30 ч. и вечерно време в 22.30 ч. им казвах “лека нощ”, разказва тя спомени за изминали години и обяснява, че тогава не е имало телевизори и радиоапарати навсякъде, но във всяка къща и във всяка стая, във всяко предприятие имало радиоточка. После станала касиер-домакин към “Трансвет” и на финала “акостирала” в жп гарата, пак като касиер-домакин, където приключила активната й трудова дейност.
На младини двамата били в една махала, живеели през 200 метра и се познавали от деца. Тя е с година и половина по-малка. Дипломиран висшист, той започнал да я задява по стъргалото, където се разхождали с приятелите. “Аз взех да му бягам. Бях чула, че майка му е влахкиня и си казвах: “Толкова няма българи, та пък с влах!”, но после разбрах, че баща му си е бил българин, били бежанци от Кукуш. Баща му бил шивач, най-добрият в Благоевград, дядо Кольо Турсунов. Това огледало, голямото, е негово”, показва Зорка реликвата в дома им.
С подчертана скромност признава, че на младини Христо не бил красавец като нея, но пък бил душата на компанията. “Литна по мен, а аз бягах. Майка му не давала да се жени за мен, че не съм била висшистка, а той й казвал: “Не искам висшистка да ми върти главата, а по-обикновена и мисля, че съм намерил такъв човек. И ето, бил е прав, толкова години живеем в разбирателство”, разказва Зорка.
Разкрива и как е склонила да го вземе: “След разходка цялата компания се събрахме у нас и играхме на карти на “магаре”. Към полунощ станахме да ги изпратя, а той на вратата ми казва: “Аз ще се върна”. Питам го: “Защо?”, а той: “Събуди майка ти”. И поиска ръката ми. Така си остана у нас и се оженихме. Мъжът ми бил на 14-г., когато баща му го оставя сирак, и е живял много тежък живот. Много пъти на децата е разказвал през каква мизерия е минал, как мил чинии да изкара пари за храна, метял киното, за да му разрешат да гледа филм… Но пък е много добър човек. И весел, обичаше компаниите и беше сърцето им, макар че не беше добър певец. Беше много ларж, често се случваше да плаща сметките и на други, като сме били на заведение, и затова парите даваше на мен, аз да управлявам бюджета на семейството”, разказва за отминали времена Зорка Турсунова.
Признава, че през всички отминали години са имали понякога и дрязги, без тях няма как, но все е било заради други хора – зълва, свекърва… “Между нас двамата кавга никога не е имало, 60 години щастлив семеен живот”, откровена е Зорка.
Наследниците им не се насочили към учителската професия, въпреки славата на баща си. Синовете им Николай и Венцислав са охранители, внучката в Гърция завършила ветеринарна медицина, а внукът – “История” и “Право” в ЮЗУ.
Учениците на Христо Турсунов обаче и до днес го помнят. “Случва се и сега някой да се обади по телефона и да пита “Какво прави нашият добър учител?”. Бил е много строг, но много справедлив, и затова го обичат учениците му”, разказва жена му и допълва, че и сега като излизат на разходка, не минава, без да ги спре някой да го поздрави: “Г-н Турсунов, помните ли ме” В тоя клас, тая паралелка…”. “Ама как ще помни, толкова народ помни ли се?!”, обяснява съпругата.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. ИВАН ТРИФОНОВ

    ПОЖЕЛАВАМ ПРАЗНУВАНЕ НА 70 и на 80 ГОДИНИ СЪВМЕСТЕН ЖИВОТ. БРАВО

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *