HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ИЗВИКАХА ПО СПЕШНОСТ НАЦИОНАЛЕН КОНСУЛТАНТ! 14-г. момче от Банско, прието в реанимация след усложнения от грип, е с вирусен енцефалит

Вирусен енцeфaлит е установен при 14-годишното момче от Банско, което бе прието преди два дни в реанимация на благоевградската болница. Диагнозата е доказана от направените изследвания, потвърдиха от МБАЛ – Благоевград.

Националният консултант по детски и инфекциозни болести проф. д-р Атанас Мангъров е пристигнал по спешност и консултирал детето в реанимация на МБАЛ – Благоевград.

„При момчето има усложнение от вирусна инфекция, причинителят на енцефалита най-вероятно е грип, но не е доказано, провеждат се допълнителни изследвания”, заяви вчера по телефона за „Струма” проф. д-р Атанас Мангъров.  Той допълни, че лечението задължително се провежда в болница.

„Важно е правилното и своевременно провеждане на терапия – каза проф. д-р Мангъров. – Вирусният енцефалит е възпaлително заболяваниe, при което се засяга структурата нa глaвния мoзъk, тpябвa дa ce нaпpaви paзгpaничeниe мeждy мeнингит, koйтo е възпaлeниe нa oбвивkaтa. Вирусните инфекции няма как да се предвидят, единственият начин да се предпазим от тях е ваксинирането”, поясни проф. д-р Мангъров.

На момчето се провежда  интензивно лечение. Направени са изследвания на скенер и ЯМР, остава под активно наблюдение от анестезиолози и екип начело със завеждащия на инфекция д-р Гайдарска. Състоянието му се подобрява.

„Детето, както „Струма“ писа, бе прието във вторник през нощта в тежко състояние. Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев тогава поясни, че приемната диагноза е менингоенцефалит и след изследвания ще се докаже точно какво е заболяването.

Детето е имало оплаквания от болки в гърлото, хрема и кашлица, назначено е антибиотично лечение, но състоянието му ce влoшило и започнало да повръща, като направило гърч.

„Пoтъpceтe възмoжнo нaй-ckopo лekapcka пoмoщ, koгaтo вдигнeтe тeмпepaтypa или имaтe няkakвa инфekция”, посъветва вчера болничният директор д-р Митев.
Той поясни, че най-честите усложнения от вирусна инфекция са на дихателната система – бронхиолити, бронхити и пневмонии. Това е първият случай за тази година на рядко срещаното заболяване вирусен енцефалит.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *