Извънкласни занимания за децата в предпубертета

В тази статия ще ви разкажем за някои от най-подходящите извънкласни занимания за децата в предпубертета, които могат да им помогнат по различни начини. Въпреки че децата в предпубертета не искат да се занимават с „детски неща“, те все още не са тийнейджъри. Кои са най-подходящите извънкласни занимания за тези пораснали деца? Открийте някои интересни идеи в следващите редове.

Етапът на предпубертета

Определянето на началото на предпубертета е трудно. В действителност това зависи от детето, тъй като физиологичната зрялост може да настъпи по-рано или по-късно. Затова няма определена точна възраст за начало на предпубертета. Прието е да се счита, че децата на възраст между 10-13 години се намират в този етап от развитието си.

По време на предпубертета настъпват нови физиологични и психични процеси, водещи до промени в поведението на децата. Предпубертетът е изключително важна стъпка преди юношеството, бележеща края на детството. Той представлява междинен етап и като такъв е пълен с противоречия и нови открития. Ето част от чертите характерни за този етап:

Децата в предпубертета все още се държат като малчугани. От друга страна, те започват да търсят независимостта си, върху която ще наблегнат през следващия период – юношеството.

От психологична гледна точка децата в предпубертета преминават през процес на откриване на собствената си самоличност в социалната си среда. Освен това желанието за самостоятелност кара децата в предпубертета да обръщат внимание на други „авторитети“ извън семейството им. По време на детството семейният кошер е всичко за децата. А при тези пораснали малчугани на прага на юношеството започва търсенето на нови мнения и насоки. Освен всичко казано, те започват да усещат първите по-сериозни промени с тялото си.

Извънкласни занимания за децата в предпубертета

Когато става въпрос за избора на извънкласни занимания за децата в предпубертета, трябва да обърнете внимание на следните промени и да имате предвид, че тези дейности трябва да:

* Подобряват уменията им да общуват с другите.

* Помагат на децата да развиват характера си.

* Спомогнат усвояването на ценностите, които ще изиграят основна роля в пубертета и в живота им като зрели.

* Ще им помагат да развиват физическите и умствените си умения.

* Не трябва да ги натоварват.

Нека да се спрем на няколко добри варианти на такива дейности в следващите редове.

Отборните спортове като извънкласни дейности

Освен ползите от физическото натоварване спортовете крият и редица други ползи за този етап от развитието на децата. Спортовете са перфектни за децата в предпубертета, защото им:

* помагат да се освободят от стреса;

* помагат на децата в предпубертета да разберат и да поставят ограничения;

* позволяват да се научат да съблюдават правилата;

* помагат да опознаят телата си по-добре;

* дават стремежа да стават по-добри и да имат по-високо самочувствие;

* учат ги да си помагат с другите, преследвайки общите цели (при отборните спортове).

Затова практикуването на отборни спортове като извънкласни дейности е добра идея. Например футбол, баскетбол или волейбол. Не трябва да пренебрегваме и индивидуалните спортове. Добри опции са бойните изкуства, гимнастиката, плуването и леката атлетика.

Интелектуални занимания

Ако детето ви не обича да спортува, има и други варианти. Интелектуалните занимания също са полезни за тях в краткосрочен и дългосрочен план. В този случай искаме да ви препоръчаме следните извънкласни дейности:

* шахмат;

* чужди езици;

* часове по четене;

* уроци по компютърна грамотност;

* занимания по роботика.

Тези дейности улесняват интелектуалното развитие. Въпреки че са индивидуални, детето в предпубертета ще се намира сред връстниците си. А това спомага развитието на социалните му умения и контактите му с другите.

Художествени извънкласни дейности

Този род занимания развиват креативността и въображението на децата в предпубертета. В допълнение към физическите и интелектуални занимания, това е друг тип дейност, развиваща интелигентността, на която не обръщаме достатъчно внимание – артистичната интелигентност. В свят, управляван от резултатите и парите, често забравяме за изкуството. Затова е чудесна идея да запишете детето в предпубертета на такъв тип дейности, които ще му помогнат да развие артистичните си умения. Изкуството също крие редица ползи за здравето. То е начин за изразяване, спомагащ на детето в предпубертета да се опознае по-добре. По този начин ще подобри начина си на изразяване, въображението и креативността си. Ето някои добри варианти за художествени извънкласни занимания:

* грънчарство;

* рисуване;

* креативно писане;

* изработване на статуи;

* уроци по актьорско майсторство;

* занаятчийство;

* шиене;

* готвене.

Артистичните дейности помагат на децата по следните начини. Те:

* ги освобождават от стреса чрез изразяване;

* подобряват самочувствието им;

* развиват чувствителността им;

* подобряват концентрацията им;

* развиват самопознанието чрез артистичното изразяване.

Заключение

Има много подходящи извънкласни занимания за децата в предпубертета. Това е период, в който те трябва да започнат да полагат основите на връзката им със света и самите тях. Затова трябва да поговорите с тях за това какво искат да правят и да не им налагате волята си. Обсъдете заедно ползите от всеки един вид дейност. Накрая вземете решение.

Не забравяйте, че това са „извънкласни“ дейности. Те трябва да бъдат забавни и да не натоварват детето с излишен стрес.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *