Извънредно!Отпускат нови средства за медиците на първа линия

Отпускат нови средства за медиците на първа линия. Те са в общ размер от 80 млн. лева. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на съвместен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Те са в следните направления – за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар.

“Разбирамем че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден. Всеки трети който е тестван е положителен”, добави проф. Ангелов.

В някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID- отделения. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец.

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

“Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само днес заразените са 1257 в София, от които 141 са за интензивно лечение. Натискът върху болниците се увеличава. Очаквам до края на седмицата да започне включване на първите ДКЦ-та, които са създали нужната COVID зона. Ясно е, че хората трябва да са мотивирани. Затова ще бъдат отоуснати тези допълнителни слредства за тези, които работят в тези зони, както и за осигуряване на безплатни тестове. Надявам се така натъскът върху болниците да бъде намален”, заяви Йорданка Фандъкова.

Тя призова отново всички да спазват мерките. “Засилили сме максимално контрола. Все повече хора спазват мерките. Всеки трябва да знае, че от него зависи способността на целия град да се справи с проблема”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *