Извънредно положение в Испания до май

Испания върна извънредното положение зарази коноравируса. Испанският премиерът Педро Санчес, който направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството, каза, че мярката ще остане в сила до началото на май, предава Стандарт. В цялата страна с изключение на Канарските острови през нощта ще има полицейски час от 23 ч. до 6 ч., пише Стандарт.

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени с коронавируса. Броят на починалите в страната доближава 35 000.

От 26 октомври до 24 ноември в страната затварят врати спортните зали, обществените басейни, игралните зали, киносалоните, театрите и спа центровете. Освен това всички обекти за обществено хранене – барове, ресторанти и кафенета ще работят до 18 часа.

Правителство иска 2 милиарда евро, които планира да изплати като компенсации на засегнатите заведения. Конте съветва и да се намалят до необходимия минимум придвижванията на гражданите. Засега не се въвежда комендантски час на цялата територия на страната, но той вече действа в редица области, сред които е и столичната Лацио. В нея е забранено да се излиза след 23 ч., освен ако няма спешна необходимост.

Остават без промяна досега въведените мерки като носенето на маска навсякъде, меренето на телесната температура, самоизолацията при заразяване или контакт със заразен.

Засега училищата остават отворени, макар че в много горни класове обучението преминава в онлайн режим. В университетите е въведено дистанционно обучение.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *