Изгориха дрога, спипана на ГКПП – Гюешево

В специални пещи служители на МВР унищожиха близо 100 кг марихуана, скрити в 48 пакета в четирите от гумите на товарното полуремарке на тир “Скания”, заловен на ГКПП – Гюешево при знакова акция през юни тази година. Шофьорът на тира е  49-годишния турски гражданин Осман Айдън.

2017 г. е рекордна по заловени наркотици и прекурсори, съобщава БиТиВи.

От началото на тази година само при 8 случая са задържани 577 кг хероин. Това количество е със 60% повече от задържаното количество хероин през цялата минала година.

Освен хероина, всички други видове заловени наркотици са с 10% повече в сравнение с миналата година.

Най-много хероин, следван от марихуаната. Задържаното количество кокаин е малко над 27 килограма.

Основният трафик на хероина е от Близкия Изток към Западна Европа. България е част от пътя на дрогата. Традиционно синтетичните наркотици се движат по обратния път – от Западна Европа.

2111445202.jpg

Хероинът влиза през Капитан Андреево, Лесово, Малко Търново, а изходните му пунктове са Дунав мост 1 и 2, Калотина.

2111445203.jpg

Марихуаната, когато не е произведена у нас, влиза през Македония – при Гюешево и излиза през Дунав мост 1 и 2. Кокаинът често се пренася от т.нар. „гълтачи”.

2111445204.jpg
Дизайнерските наркотици – поръчват се по интернет и се доставят с пощенски пратки. Често трафикът им минава през летищата – София, Варна, Бургас.

Заловените наркотици се унищожават. Близо 330 кг дрога за над 35 млн. лв по цени на черно- това е количеството дрога, която агенция Митници унищожава в специални пещи.

Дрогата е в контейнери, които се изсипват в пещта. А специална комисия следи наркотикът да бъде унищожен изцяло и до прашинка.

Микробусът със заловената дрога винаги се движи с ескорт, а маршрутът му до пещта се пази в тайна. „Най-голямо е количеството на марихуаната – 208 кг, 50 кг е хероина и 35 кг кокаин”, обясни Тамара Влайкова, говорител на Агенция Митници.

Кокаинът е най-скъпият наркотик, който ще изгори. По цени на черно 30-тина пликчета струват над 19 милиона.

От митниците казват, че трафикантите са все по-изобретателни. Един от видовете наркотици, заловен при знакова акция на митничари и граничари е марихуана, намерена в гумите на тир на КПП – Гюешево.

В предишни случаи е имало скрит хероин в доматени пюрета, плочки гранитогрес, добави Георги Костов.

Част от хероина, заловен преди дни на Лесово обаче е бил предназначен за българския пазар, предполагат експерти.

През последните 17 години унищожените наркотици са над 40 тона. Стойността им се изчислява на милиарди левове.

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *