Топ теми

Изграждане на увереност у тийнейджърите – полезни съвети

Увереността е вярата, че ще можем да постигнем успех в дадена ситуация. Доверието е свързано със самочувствие и устойчивост. Доверието помага на тийнейджърите да вземат безопасни, информирани решения и да избягват хора и ситуации, които не са подходящи за тях.

Детето ви се нуждае от силна връзка с вас, за да се чувства уверено. Можете също така да му помогнете да изгради увереност, като се съсредоточи върху усилията повече от постиженията.

Защо изграждането на увереност е важно за тийнейджърите?

Увереността помага на тийнейджърите да вземат сигурни и информирани решения. Уверените тийнейджъри могат да избягват хора и ситуации, които не са непременно подходящи за тях.

Ако детето ви е уверено, е по-вероятно да бъде упорито, позитивно, ангажирано, ентусиазирано и успешно. Например, уверена тийнейджърка, чието гадже се разделя с нея, може да се разстрои за малко. Но след това ще се съсредоточи повече върху положителните страни на живота си, като другите приятели и семейството.

От друга страна, момиче, което се чувства по-малко уверено в уменията си за връзка, може да бъде по-разстроено или дори може да реши, че раздялата е по нейна вина. Това може да повлияе на самочувствието ѝ и да остави усещането, че не си струва да се среща и общува с други хора.

Тийнейджърите, които не са уверени в себе си, са по-податливи на внушения и манипулации от други. Когато на детето му липсва увереност, то лесно очаква да се провали при неща, в които се старае силно.

Как да изградите увереност и устойчивост у детето си

Ето няколко съвета за изграждане на увереност и устойчивост у вашето дете.

Бъдете практични

Потърсете практичните и положителните неща, които вашето дете може да направи, за да изгради умения и да увеличи шансовете си за успех. Даването на ясна стратегия на детето ви за подобряване на вероятността за успех е чудесен начин да му помогнете да разбере какво точно може да направи за постигане на целите. Например, за да изкара отличен на теста по математика, трябва да решава повече задачи. Разпределете заедно времето му, за да има достатъчно за самоподготовка.

Дайте му възможност да опита нови неща

Когато детето ви опита много различни неща, то ще открие в какво е добро и какво му харесва да прави. Също така ще научи, че повечето хора се справят добре в някои неща, а не толкова добре в други. В крайна сметка не можем да бъдем всички олимпийски спортисти, шампиони по игри или музикални гении. Достатъчно е да прави това, което му харесва и рано или късно резултатите ще дойдат. Например, запишетe го във FUNDAY ART ACADEMY – артистични ателиета, чиято цел е да развият детския потенциал и увереност в правилната насока.

Насърчете детето да продължава да се опитва

Ако детето ви се провали в нещо, помогнете му да разбере, че всеки прави грешки. Нормално е да не успее от първия път. Полезно би било да му споделите примери за ваши неуспехи, които с времето са се превърнали в успехи, защото сте продължили да опитвате.

Моделирайте увереността в собствените си способности

Можете да бъдете пример за подражание, когато става дума за увереност. Например, можете да говорите с детето си за това, което ще направите, за да се опитате да успеете в дадена задача. Ако не се получи, можете да моделирате устойчивостта, като говорите за това, което ще опитате следващия път. Можете също така да обсъдите неща, които сте направили, които може да са били страшни или трудни за вас, като показвате на детето си, че също сте преживявали подобна ситуация.

Насърчете детето си да действа уверено

Да действаш уверено е първата стъпка към чувството на увереност. Предложете на детето си да е смело, да прави това, което обича, да опитва да не се фокусира върху това, което не може, и да избягва ситуации, за които знае, че не са добри.

Практикувайте социални умения

Ако детето ви се чувства тревожно в социални ситуации, то може да се нуждае от някои насоки от вас. Например стойката на тялото, усмивката, свързването с другите, проявяването на интерес към дейностите на другите и присъединяването към разговорите може да помогне за изграждането на увереност.

Похвалете усилията на детето си

Ако изпит, интервю или игра не вървят по начина, по който се е надявало детето ви, опитайте се да го похвалите за усилието, което е положило в дейността, а не за резултата. Бихте могли също да предложите няколко идеи за това, какво би могло да промени следващия път. Така шансът за последващ успех е по-голям.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *