Изграждат будистки ашрам на 10 дка в Радомирско с 2 къщи, светилище и градина

Будистки ашрам /ашрам е индуистка дума, която означава уединено място, където търсещите просветление се усамотяват в мир и спокойствие сред природата/ ще бъде изграден в село Борнарево до Радомир. Това е уединено място, където те ще живеят в мир и спокойствие сред природата. Ашрамът ще се разпростира върху площ от 10 декара. На терена ще има две къщи и огромна градина. В момента се строи едната къща и по думите на местните собствениците на имота будисти са интелигентни хора с висше образование. Предвидено е също да бъде изградено светилище със статуя на Буда, както и 2 ступи, които символизират съвършената хармония във Вселената. Будисткият монумент носи благополучие и сбъдва желания, но не на всички, а само на хората с добри намерения. В уединеното място ще заживеят постоянно хора. Най-вероятно това ще се случи до края на годината.

Будистката общност в България в момента наброява няколкостотин  души. Будизмът е една от водещите световни религии от гледна точка на последователи, географско разпространение и обществено-културно влияние. Макар да е предимно източна религия, тя става все по-популярна и влиятелна в Западния свят. Последователите му медитират всяка седмица и почитат всяко пълнолуние, което е символ на трансформация.  Според  будистката общност у нас будизмът не е точно религия, а философска школа, която ни помага да приемем предизвикателствата на новата епоха.

Всеки един от тях, независимо кой е и какъв е, следва десетте будистки добродетели щедрост, нравственост, себеотрицание, мъдрост, енергичност, търпение, истинност, решителност, обич, душевно равновесие. Един от най-важните им празници е Весак, това е майското пълнолуние, когато човек се отваря към моралната светлина и става по-добър и състрадателен. Важен празник е будистката Нова година, която се мени всяка година. През 2018 г. тя е била на 16 февруари.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *