HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Издъхна известен благоевградски хирург

Известният благоевградски хирург д-р Ангел Антонов вчера почина на 89-годишна възраст. Скромен, всеотдаен, безкористен, целия си живот той бе посветил да помага на хората. Така ще го запомни дългодишната директорка на НХГ Севдана Марковска, по чието предложение д-р Антонов е удостоен с приза „Почетен гражданин на Благоевград”.

Д-р Антонов е роден в София, където завършва медицина, професорите му са немски, английски и френски възпитаници. След като се дипломира, е разпределен да работи в санданското село Цапарево, после се мести в благоевградското село Падеш. В Благоевград среща съпругата си, медицинска сестра, и остава да живее тук. Става хирург в благоевградската болница, където оперира 40 години. Продължава да работи и след като се пенсионира.

Синът му също е отдаден на лекарската професия, той заминава със семейството си за Испания още през 1990 г. Д-р Ангел Антонов ще бъде запомнен не само като безкористен лекар и доблестен човек, но и като демократ, който подкрепяше синята идея.

„Мил и възторжен човек, който се раздаваше за хората. Те го обичаха и му се радваха, идваше на срещите, които организирахме през 90-те години в село Падеш”, спомни си един от лидерите на СДС, проф. Атанас Георгиев.

Д-р Ивайло Ловджиев, другият емблематичен председател на СДС в Благоевград, припомни, че д-р Антонов беше в синята листа за депутати за 36-о народно събрание. Когато Александър Праматарски става министър, трябва да влезе на неговото място в парламента, но отказва с мотива, че иска да си тежи на мястото.

„Властта опорочава – по-добре да бъда последният бедняк. За мен 10-и ноември беше като просветление. Представях си нещата по съвсем друг начин. Вярвах, че ще ни ръководят кадърни хора. Бяхме наивници”, признава след време известният хирург.

Той остана верен на призванието да бъде лекар и независимо от политическите превратности запази топли човешки отношения със своите колеги и съратници, най-вече с бившия председател на СДС д-р Ивайло Ловджиев.

Прощаването с д-р Антонов ще бъде днес в 12 часа на старите гробища.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *