Излязоха пробите за африканска чума на прасето в Хърсово

Прасето с висока тепмература в благоевградското село Хърсово не е заразено с африканска чума. Пробите излязоха току-що и са отрицателни.

Както struma.bg писа, прасе с висока температура в село Хърсово притеснява от вчера властите в Благоевград. От животното бяха взети проби за наличиние на страшната болест.

Припомняме, че вече има регистриран случай на африканска чума в Кресна. Пробите, взети от трупа на домашното прасе, открит вчера във водите на р. Струма край Кресна, се оказаха положителни.

Както struma.bg писа, стопаните на 135 прасета в Кресна трябва незабавно да започнат да ги колят. Това бе решено днес на заседание на епизоотичната комисия в Благоевград. Към същото властите призовават и свиневъдите от 11 села в общината, които са в 10-километровата зона на Кресна.

Епидемията от африканска чума по свинете избухна това лято първоначално в Северна България, до момента в страната са установени 22 огнища, по разпореждане на властите досега стопаните сами изклаха стотици домашни свине, а на много места други се вдигнаха на протест заради сумата от 300 лв., с която държавата подпомага заразените стопанства, защото тези пари стигат само за дезинфекция на кочините.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *