Изложба в памет на художничката, възпитаник на ЮЗУ, Ю. Равелова откриха в Дупница

Над 80 ценители на изобразителното изкуство и поезията в община Дупница присъстваха на изложбата- живопис в памет на известната художничка, възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, Юлия Равелова и с голям интерес посрещнаха 7-та книга „Великденчета по пътя“ на нейната майка Станка Равелова.

„Имах голямо желание да организирам самостоятелна изложба в памет на нашата известна художничка Юлия Равелова. Когато се обадих на нейната майка Станка Равелова миналата година, тя ми каза, че това е най-щастливата новина, която е чувала от 10 години насам. Юлия Равелова е приютила в душата си много истински приятелства и като дете се радваше на своите колеги творци. Завършила е Факултета по изобразително изкуство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Учи рисуване по-късно и в Милано, Италия, където печели първа награда за икона в гр. Комо. С много любов работеше върху пластики от кожа и метал. Радост беше и работата й в ОУ „Евлоги Георгиев“ в Дупница и в отдела за изкуство към Общинския народен съвет. В удивителния й свят се крие и необикновената й съдба. След тежка операция в Италия тя започна да рисува с лявата си ръка. Рисунките носят една тънка духовност и дълбоки постоянни чувства”, представи изложбата уредникът на Общинска художествена галерия Катя Йоцова.

На изложбата присъстваха бившият кмет на Дупница доц. д-р Алекси Тасев, бившият председател на Общинския съвет Явор Тодоров, прокурор Ивайло Василев, директорът на Историческия музей Анелия Геренска и др. Събитието завърши със стилен коктейл.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *