Изложба на кюстендилски художници гостува в Берлин за 3 март

Българският културен институт (БКИ) и Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ представят изложбата „Кюстендил. Художници от Кюстендил“ на 3 март в Берлин, каза на пресконференция кметът Петър Паунов. 
Гостуващата изложба включва 35 произведения от фондовете на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ и заемa своето специално място в програмата на БКИ – Берлин през месец март. Тя е посветена на Националния празник 3 март – деня на Освобождението на България, както и по повод представянето на град Кюстендил като балнеоложки и туристически център, археологически и архитектурен резерват с национално и международно значение в рамките на ежегодно провеждащата се в Берлин Международна туристическа борса (ITB Берлин), известна в целия свят като ключово търговско изложение за световната туристическа индустрия.

По време на официалното откриване на изложбата ще бъде показан и кратък рекламен филм, който представя Кюстендил като забележителна туристическа дестинация с международен престиж.
По традиция кметът Петър Паунов поиска прошка от съгражданите си с думите: „Тук съм да помоля от сърце за прошка всички наши съграждани, приятели и близки. Най-голямата победа в живота е да простиш и аз като най-недостоен от всеки ви моля за прошка за всяка грешка или помисъл. Опитвал съм се и дълбоко в себе си съм вярвал и се моля да правим крачки в правилната посока. Оскърбявал съм, разгневявал съм, осъждал съм, но никога не е било от сърце. Затова ви моля от сърце да си простим и ръка за ръка да можем с тази сила на духа от предците и светиите да пребъдем за радост на поколенията, на децата и на вековен Кюстендил“.

До края на следващата седмица планираните мероприятия на закрито в Кюстендил няма да се провеждат, уточни градоначалникът. Денят на художествената самодейност, планиран в общинския културен календар тази неделя, също няма да се състои. Причината е грипният вирус, който отново се завръща, както и превенция относно коронавируса. Националният празник на България Трети март ще бъде отбелязан по традиция на Арката на площад „Велбъжд”. Кметът посочи, че това мероприятие ще се състои.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *