ИЗНЕНАДА! Досегашните общински съветници Д. Урдев, Вл. Елезов и Зл. Ризова остават извън властта

Само 5,15% е разликата между досегашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов от ГЕРБ и независимия кандидат, подкрепен от БСП, Румен Томов, които в неделя ще излязат един срещу друг на балотаж, показват окончателните данни от 100% обработени протоколи. За Камбитов са гласували 25,65% от избирателите, които се равняват на 9199 гласа, а за Томов резултатът е 20,50% – 7351 гласа.
Трети по резултат от вота в неделя е кандидатът на МК “Партия на зелените /Воля/” Андон Тодоров. Най-върлият опозиционер на управлението на ГЕРБ в досегашния ОбС е получил 5186 гласа, или 14,46%. Следват кандидатът на ВМРО-БНД Иван Ризов с 2462 гласа /6,87%/ и на партия МИР Албина Анева с 2273 гласа, или 6,34%.
Шести в оспорваната битка за първото кресло на Благоевград се подреди бившият кмет на с. Дъбрава Росен Георгиев, който се пробва да влезе в кметския стол на общинския център от НФСБ. За него са гласували 2297 гласоподаватели, или 6,41%. След него остава бившият губернатор Валери Смиленов, кандидат на ПП “Нова алтернатива”, получил доверието на 2243-ма избиратели /6,26%/.
Следват Калоян Ханджийски от “Демократична България-обединение” – 1608 гласа, или 4,48%, избраникът на НДСВ Росен Христов – 309 гласа, равняващи се на 0,86%, омовецът Атанас Киряков, който на тези избори се пробва от Движение “Заедно за промяната” – 266 гласа, или 0,74%, и Людмила Костадинова от РЗС, за която са гласували 247 души /0,69%/. Последен е треньорът по кикбокс Илия Илиев от ПП “Свобода”, за когото са гласували само 196 души, или 0,55%.
Последното квадратче на бюлетината “не подкрепям никого” е избрано от 2222 благоевградчани, или 6,2%.
За разлика от Благоевград, селата в общината вече си имат законно избрани кметове. В с. Бистрица управник през следващите 4 г. ще е Георги Бочуков от ГЕРБ, за когото са гласували всичките 31 души, които са си направили труда да отидат до урните.
30 гласа са били достатъчни и на единствения кандидат за кмет на Марулево – Александър Парашкански от ГЕРБ, за да спечели изборите с 88,24%. Любопитното тук е, че въпреки липсата на конкуренция, 4-ма марулевци са отишли до урните, за да декларират, че не го подкрепят.
Същото се е случило и в с. Изгрев, където отново кмет ще е Йордан Китанов – за него са гласували 280 души /83,58%/, а отметка срещу “не подкрепям никого” са поставили останалите 55 гласували.
С по един кандидат-кмет бяха още с. Падеш, където Валери Качулски от МК ЕНП /ЕНП-СДС-БДО/ взел 81,58% /217 гласа/, с. Лешко – дългогодишната кметица от БСП Галина Велкова е получила 107 бюлетини /97,27%/, с. Бело поле – за пети пореден мандат тук кмет става Иван Стойчев от ВМРО-БНД /89,85%, или 292 гласа/, както и с. Българчево – Елена Стойчева от БСП печели поредния мандат с 95 бюлетини, равняващи се на 68,35% от гласовете на съселяните си, като същата е получила най-сериозен отпор сред колегите си с 44 бюлетини /31,65%/ “не подкрепям никого”.
Още 4 г. ще управлява Логодаж Пламен Червенков от БСП, за когото са гласували 161 избиратели, или 87,98% от всички, упражнили правото си на глас. С нов кмет ще е с. Еленово, където изборите бяха спечелени със 77,88% /88 гласа/ от единствения кандидат – Борислав Стойнев от НФСБ.
Въпреки че имаха повече от един кандидат, с кметове от вчера са още 3 села в общината. Управникът на Покровник е Недко Ангелов от ВМРО-БНД, който отвя конкурентите си с 65,75% от гласовете на съселяните си /359 души гласуваха за него/. Втори след него остана досегашният кмет Методи Цонев, който се кандидатира като независим, но бе подкрепен само от 164 свои съселяни.
Както писахме, Рилци също загуби досегашния си кмет – Живко Чукарски от БЗНС се оттегля от управлението на милионерското селце, след като получи вота на 221 гласоподаватели, или 44,02%. Останалите гласуваха за опонента му и нов кмет Крум Крумов, издигнат от НДСВ, който влиза във властта с 55,98% доверие от избирателите си.
Последното село в Благоевградска община с вече избран кмет е Дъбрава. Конкуренцията там беше най-жестока – за освободения от Р. Георгиев стол се надпреварваха 4-ма кандидати, но 70-те бюлетини, пуснати за Методи Стоянов от НФСБ, му стигнаха напълно, за да получи повече от половината от гласовете. Далеч след неговите 66,67% остана кандидатът на ГЕРБ Славейко Костадинов /26,67%/, както и Стоян Йорданов от БЗНС и Митко Зрънчев от БСП, за които бяха преброени само по 3 гласа, явно на семействата им.
От всички села на общината с избиран кмет балотаж ще има само в Церово, където никой от кандидатите не успя да получи 50% плюс 1 глас. В неделя на поправителен тук ще се явят досегашният кмет Лефтер Едипов, издигнат от Инициативен комитет и получил 40,65% от гласовете /189 бюлетини/, и кандидатът на ГЕРБ Иван Саков /37,85%, или 176 бюлетини/. За третия кандидат – някогашния кмет Румен Виранов от БЗНС, остава само успокоението, че е получил подкрепата на 93-ма души от селото, или 20% от гласовете на избирателите.
До обяд вчера ОИК успя да обработи и протоколите от гласуванията за общински съветници заедно с преференциите в тях.
Според окончателните данни най-много гласове е получила кандидатсъветническата листа на ГЕРБ – 4067, следвана от МК ЕНП на досегашния председател Радослав Тасков – 3782, и БСП за България – 3681 гласа. Четвърта политическа сила в бъдещия ОбС на Благоевград е Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” на досегашните съветници Димитър Урдев и Васил Миладинов с 2984 гласа. Коалицията на Андон Тодоров “Партия на зелените /Воля/” е получила 2531 гласа. За пръв път със съветници ще е и ДПС, която е получила 1943 гласа в община Благоевград. Следват партия МИР с 1546 гласа, “Демократична България-обединение” на К. Ханджийски с 1518 гласа и ВМРО-БНД, което е получило само 1479 гласа. Съветници ще вкарат още БЗНС – 1290 гласа, АБВ – 1210, “Глас народен”, получила 1048 гласа, както и ПП “Обединена социалдемокрация” с 900 гласа, и ССД, за която са гласували 894 души.
При 810 гласа, които на тези избори бяха изчислени като праг за влизане на 1 съветник в ОбС – Благоевград, всички останали партии и коалиции остават само с участието си в местния вот през 2019 г.
Най-тежка е загубата за НФСБ, която е получила 775 гласа, и на независимия кандидат за съветник Венцислав Сотиров, който е събрал само 608 бюлетини. Извън ОбС остават още Партия “Възраждане” с водач досегашната съветничка Цвета Рангелова /599 гласа/, “Нова алтернатива” /553 гласа/, БСДП /463/, ОБТ “Български лейбъристи” /388 гласа/, Политическо движение “Социалдемократи” /218 гласа/, Коалиция “Ние, гражданите” /197 гласа/, “Атака” – 146, НДСВ – 107, Движение “Заедно за промяната” – 93, РЗС – 72, Български съюз за директна демокрация – 47, Партия “Свобода” – 35 гласа, и на последно място е соловата кандидат-съветничка, издигната от НДПС, Марионка Кокушинкова, която е получила 29 гласа.
При това положение бъдещият ОбС ще е доста шарен, защото в него ще влязат 14 партии и коалиции.
ГЕРБ вкарва 6-има съветници: Атанас Камбитов, Кирил Илиев, Ивайло Златанов, Евгени Бибов, Йосиф Кочев и Красимир Роячки. ЕНП ще е с 5-има представители – бившите съветници Радослав Тасков, Владимир Таковски, Гергана Муртова и Славина Гелишева, както и Анна Мазурска, която с преференции бе изтласкана от 10-ото място на пета позиция.
Съветниците на БСП ще са 5-има: общинският лидер Любен Милев, острието на червените Гергана Янчева, Мария Стойнева и влезлите с преференции Иван Станчев и последният в листата Бисер Стойчев. Навън останаха изместените д-р Владимир Пандев и Веселин Христов.
ЗС “Ал. Стамболийски” ще е с 4-ма – досегашните съветници Васко Миладинов, Георги Корчев и Рашко Динков и влизащата с преференции в ОбС бизнесдама Валя Шаркова, която беше 7-а в листата. Самият Димитър Урдев, който беше водач на листата, остава извън местния парламент.
“Партия на зелените – /Воля/” е с 4-ма – Андон Тодоров, Соня Ставрева, досегашният съветник Цветозар Балабанов и Лилия Мечева. Хората на ДПС в ОбС – Благоевград ще са Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов. От МИР ще са Албина Анева и бившият шеф на “Ораново” Валери Манов, който получи 40 преференции повече от втората в листата – върлата опозиционерка на ГЕРБ Злата Ризова, премести се от трета позиция и остави Ризова извън новия местен парламент.
“Демократична България-обединение” ще е с двама представители – водача на листата Калоян Ханджийски и новото лице за местната власт – бизнесмена Мирослав Чолев.
ВМРО вкарва 2-ма съветници – Иван Ризов и Мария Гошева. Медицинската сестра получи 227 преференции и отвя лидера на червено-черните в Благоевград Станимир Радулов, който беше втори в листата.
БЗНС ще има 2-ма представители – съпругата на журналиста Иван Хамбарджийски – Любомира, и влизащия с преференции племенник на кмета на Падеш Благовес Стоицов.
Преференциите изхвърлиха от новия ОбС водача на листата на АБВ Владимир Елезов. Партията на експрезидента Георги Първанов иначе вкарва двама съветници – досегашния Кирил Ваклинов и психиатъра д-р Павлин Янкулски, на когото влизането във властта ще е за сефте.
“Глас народен” също е с 2-ма съветници – д-р Теодор Велчев, хирург в ПУЛС, и наставникът на “Бизоните” Ясен Неделчев.
“Обединена социалдемокрация” успя да вкара само водача на листата – досегашния съветник Христо Ковачки. Последен в местния парламент ще е футболният съдия от ССД Георги Иванов.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Сър Пичук

    Сега ще започнат цирковете с оставките на случайно влезлите, за да се намърдат пак “водачите”, както бе и в миналия ОбС – Злата Мишковица, Урдата, Елезо и прочее отпадъци, че как иначе, не може ОбС без такива видни “политици”! А електоратът/стадото пак ще духат супата през сламка…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *