HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Изненадващо! Жалба на разложка адвокатка провали избора на шеф на благоевградската колегия

Изборът на председател на Адвокатската колегия в Благоевград се провали. Причината е, че ден преди насрочения вот Висшият адвокатски съвет отмени избора на процесуално основание, тъй като реши, че не е спазен едномесечният срок от обявяването на датата за избора. Това е посочила в жалбата си разложката адвокатка Нели Стойчева, по която ВАС взе отношение.

Куриозното е, че адвокатите научиха за решението в петък следобед, когато организацията на избора бе в разгара си и в колегията в Благоевград вреше и кипеше. Оказва се, че става въпрос за 1 ден, който не се вмества в 30-дневния срок. Най-вероятно става въпрос за неправилно изчисление, което обаче е забелязано от по- осторожните адвокати.

Припомняме, че извънредният избор за председател на Адвокатския съвет в Благоевград трябваше да се проведе на 11 и 12 март, след като през януари Иван Чолаков подаде оставка, тъй като се кандидатира за шеф на националното ръководство – на ВАС, и по закон има право да участва само в един орган на адвокатурата. Той не спечели, тъй като получи само 38 гласа, но член на ръководството на ВАС с 210 гласа стана експредседателят на благоевградската колегия, разложкият адвокат Емил Ядков.

Иван Чолаков се отказа да участва за втори път за председателското място в Благоевград с мотива, че не иска да разиграва колегите си. За поста се кандидатираха зам. председателят на колегията Пенко Ненов и Георги Чорбаджийски. След отмяната на избора на процесуално основание от страна на ВАС ще бъде определена нова дата, най-вероятно през месец май.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *