ИЗНЕНАДВАЩ ОБРАТ ДЕН СЛЕД ОТВАРЯНЕ НА ТЪРЖИЩЕТО В БЛАГОЕВГРАД! 21 търговци от закрития пазар с ултиматум към кмета, че напускат, ако ги задължат да работят през извънредното положение

Търговци с договори за наем в закрития пазар в Благоевград изненадаха вчера кмета на Благоевград Румен Томов с възражение срещу разпореждането му да се отвори тържището. С подписка, пусната след телефонна дискусия помежду им, 21 наематели на щандове заплашиха, че ще прекратят договорите си, ако ги задължат да работят в условията на извънредно положение.

„Още рано сутринта в пазара се събраха малко над двайсетина наематели. Тошка, тя е пенсионерка и държи павилионче за шивашки услуги, обяви, че напуска. Подаде заявление и започна да си събира нещата“, разказа за напрегнатото начало на работния си ден управителят на общинска фирма „Пазари“ Юрий Воев.

Провокирани от страха от зараза, останалите наематели декларирали, че също си тръгват. „Едва ги успокоих. Поговорихме и решиха вместо масово да прекратяват договорите си да обсъдят ситуацията с кмета“, обясни Воев.

Търговците направили подписка с възражение срещу кметската заповед за отваряне на тържището, в което посочват, че болшинството са в групата, сочена като рискова при евентуално заразяване с коронавирус. Заради опасения за сигурност те предпочитат да не се излагат на опасност, поемайки излишен риск при контакт с клиенти. От друга страна, при наложените ограничения за излизане и търговия те без друго рязко са намалели, което пък прави невъзможно покриването на разходите за наем и ток, дължими в условията на работен режим.

Предвид посочените причини, наемателите на търговски площи в закрития пазар настояват заповедта за отваряне на тържището да се отмени до края на извънредното положение, в противен случай ще са принудени да прекратят договорите си за наем.

Подписалите излъчили трима представители, които се срещнаха с кмета Томов и изложиха съображенията си. В разговорите те изразили надеждата си общинските съветници да отменят наемите им за времето, в което тържището не работи. Така разходите им ще се ограничат единствено за охраната, която не е прекратявана и им гарантира спокойствие, че стоката им се пази.

„С отварянето на пазара исках да подпомогнем търговците, тъй като смятам, че 10 лв. на ден са повече от нищо. Те обаче са на мнение, че няма смисъл, защото нямало хора. Не мога да не се съобразя с желанието им, затова закритият пазар остава отворен за производителите и търговци на мляко и млечни продукти, като в частта с промишлени стоки няма да работи“, информира кметът на Благоевград.

Повторното затваряне на промишления пазар в Благоевград по настояване на търговците не се отнася и до откритото тържище, на което местни производители изнасят продукцията си. То бе възстановено завчера след близо месец прекъсване и ще продължи да работи традиционно в пазарните за областния център на Пиринско дни сряда и събота.

Вчера служители на общинска фирма „Биострой“ са дезинфекцирали целия район, остават в сила засилените мерки за безопасно отстояние и изискванията за носене на маски и ръкавици, припомни управителят на „Пазари“ Ю. Воев. ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *