ИЗНЕНАДВАЩ ХОД! Засегната от изказвания в ОбС прокуристът на дупнишката болница М. Жайгарова обяви: Няма да се върна на работа, ще помагам безвъзмездно на новия управител

След скандалната сесия на ОбС – Дупница, на която прокуристът на общинската болница Мария Иванова-Жайгарова получи забележки от двама общински съветници, вчера тя пристигна в болницата и обяви пред кмета М. Чимев и част от завеждащите отделения, че няма да се върне отново на работа и ще помага безвъзмездно на този, който ще заеме поста.

Разговорът продължи около час. На излизане от кабинета на прокуриста кметът Чимев не пожела да коментира за срещата.

Завеждащите отделенията осветлиха част от разговора и заявиха, че прокуристът Жайгарова е обявила, че няма да остане на поста и ще се търси нов управител. На тази среща е станало ясно още, че заплатите на работещите в болницата са преведени в банка, но няма как да се изплатят, тъй като от 23 януари здравното заведение е без управител, а без неговия подпис не могат да се теглят пари.

Пред репортер на “Струма” М. Иванова-Жайгарова заяви след срещата: “Чух за някои нападки по мой адрес от общинските съветници д-р Пл. Соколов и д-р Първан Дангов. Никой от тях не ме е потърсил да разговаряме за болницата. Д-р Пл. Соколов ме е откривал три пъти в София, но по други теми. На срещата присъства и кметът М. Чимев, за да разговаряме с него за слухове, които са стигнали до него относно моето управление. По новия закон всеки зав. отделение може да е управител на общинската болница, като може да съчетава лекарската си практика с управленската дейност. Аз ще остана само да помагам безвъзмездно на този, който поеме управлението на болницата. Имам сантимент към общинската болница в Дупница, която управлявах близо три години”, каза М. Иванова-Жайгарова.

Тя не отговори конкретно на въпрос на “Струма” напуска ли поста прокурист, или не, а заяви само: “Оставам да помагам на болницата”.

М. Иванова-Жайгарова изнесе данни за финансовото състояние на болницата от периода, в който тя я управлява, до момента. При постъпването й на работа като прокурист на 23 януари 2017 г. болницата е имала задължения 2 600 000 лв. В момента те са стопени на 1,4 млн. лв.

Финансовата 2020 г. по счетоводен отчет завършва с 500 000 лв. заплати.

Въпреки калкулираната счетоводна печалба работещите в общинската болница за последно са получили заплати през м. декември. Януарските заплати все още не са изплатени. Това ще стане, след като се назначи нов управител и се впише в Търговския регистър.

На срещата присъства и д-р Крум Бонев, зам. директор по медицинската част, който е в дълъг отпуск по болест заради Ковид-19.

Той реагира остро на изказването на д-р Пламен Соколов на сесията в петък, че ако така се управлява общинската болница, както в момента, то тя ще фалира до 5 г. “Болницата съществува 130 г. и ще продължи да съществува. В момента тя се развива добре. Закупена е нова и съвременна апаратура, задълженията й са намалели драстично. На някого може да му се иска да фалира болницата, но това няма да се случи”, категоричен е д-р Кр. Бонев.

Както “Струма” писа, на заседание на ОбС, проведено в петък, общинските съветници удължиха договора на прокуриста с още две години, като и заплатата й беше увеличена на 3000 лв. На заседанието двама общински съветници гласуваха с „против” – д-р Пламен Соколов и д-р Първан Дангов.

Д-р Пл. Соколов обясни отрицателния си вот, като заяви пред присъстващите в залата: “Гласувах „против”, защото болницата не е в такова състояние, каквото се отчита. Ако така се управлява, както досега, гарантирам, че до 5 г. тя ще фалира. Болницата се управлява дистанционно и като Биг Брадър. Навсякъде има видеокамери, с които се наблюдават всички. Хвърлят се средства за ремонт на психиатрията, а я вижте какво е състоянието на вътрешно отделение. Според мен всеки добър зав. отделение може да управлява болницата, не е нужно да назначаваме прокурист”, заяви д-р Пл. Соколов.

Д-р Първан Дангов обясни своя вот, като заяви: “Аз не мога да гласувам доверие на човек, който е злоупотребил с европейски средства, отпуснати за обучение на персонала на болница “Св. Анна” в София. Общинската болница е превърната в донор на пациенти за “Св. Анна”, заяви д-р П. Дангов.

Както “Струма” писа, прокуристът М. Иванова-Жайгарова подаде оставка през м. август миналата година с мотива, че е натоварена, тъй като работи и като финансов директор на столичната болница “Св. Анна”. Оставката й не беше разгледана на заседание на ОбС и тя продължи да управлява болницата, но с условие, че ще остане до провеждане на конкурс за управител. От общината обявиха два пъти конкурс за поста, но те се провалиха.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *