Изнесоха мебелите от закрития банков офис на „Пиреус” месец след като инвалид от Селище ги осъди за неосигурен достъп за хора с увреждания

Ударно изнасяне на мебели от клона на банка „Пиреос“ в Благоевград, извършено в съботния ден, привлече вниманието на минувачите. Бригада от здрави мъже натовари в бус столове и бюра, ползвани от банковия офис, който се намираше в съседство до магазина на „Билла”. Клонът вече не съществува, след като през ноември мажоритарният дял на „Пиреос“ бе придобит от „Пощенска банка“, в която бяха преназначени на работа повечето от служителите. Мебелите са били подарени за ползване на друга фирма, което обяснява съботната офанзива.

Последно покрай благоевградския клон на несъществуващата вече банка „Пиреос“ се разшумя в началото на януари, когато стана ясно, че е осъдена за дискриминация от 84-годишният Христо Пешовски от село Селище. Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение и спечели делото. Придружен от дъщеря си, той направил два пъти опит да влезе в банковия клон на ул. „Крали Марко“ № 1, за да си направи депозит, но стълбите и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата. Мъжът се почувствал „втора ръка“ човек и решил да съди банката за 4800 лева. Делото е разгледано от Районен съд, който  отхвърля претенцията, и последвала жалба в Окръжен съд. На 8 януари 2020 г. състав на Окръжен съд – Благоевград с председател и докладчик съдия Владимир Ковачев отменя решението на първоинстанционния съд и на основание чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация осъжда банката да заплати на Христо Пешовски сумата от 2000 лв. заедно със законната лихва върху нея, считано от 18.12.2017 година до окончателното изплащане. Банката бе осъдена да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в гр. Благоевград, ул. “Крали Марко” № 1, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения. На практика това съдебно решение няма да бъде изпълнено, след като банката вече не съществува в правния мир. Друг е въпросът дали „Пощенска банка” като правоприемник ще изплати присъденото парично обезщение на Хр. Пешовски от с. Селище.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *