Изписаха здрава медсестрата и още една жена от с. Осина, коронавирусът отстъпва, но хората са предпазливи – търсиха си прошка за Рамазан Байрам онлайн

Медицинската сестра от сатовчанското село Осина, която беше сред първите заразени с коронавирус, е изписана от гоцеделчевската болница. Тя и още една хоспитализирана жена от селото са напълно излекувани и след като са показали отрицателни резултати за Ковид-19, са се прибрали в домовете си, заяви кметът на с. Осина Славчо Хаджиев.

Тези дни се очаква поетапно да бъдат изписани и останалите жители на селото, които през последния месец бяха над 10 човека. Огнището на коронавируса в с. Осина е овладяно, от десетина дни вече няма установен нов случай.

Припомняме, че заразата пламна в няколко рода и съседи от една улица, а общият брой на вирусоносителите надвърли 30 човека. Според РЗИ вирусът е предаден от онкоболна жена, която впоследствие почина след лечение в софийска болница, където са установени пациенти с положителни проби. 69-годишен мъж от селото, диагностициран като вирусоносител, също почина, но той е бил със сериозни съпътстващи заболявания. Доста от контактните лица бяха поставени под карантина, до затваряне на село Осина не се стигна, но бяха въведени сериозни противоепидемични мерки по отношенение на дезинфекция и социална изолация.

При рестриктивни мерки е преминал и мюсюлманският празник Рамазан Байрам, движение из селото почти не е имало, хората са се въздържали да ходят по домовете да си търсят прошка, а са го правили онлайн по телефона, добави кметът.

Епидемията с коронавируса започва да утихва, за последната една седмица са установени общо 11 лица, които са от района на гоцеделчевските села. За периода 18-25 май са взети общо 151 проби за РCR изследвания, като от тях 11 са положителни за Covid-19, съобщават от РЗИ.
Издадени са 650 акта за отмяна на предписания за поставяне под карантина. Извършени са 113 проверки на обекти с обществено предназначение и са връчени 25 предписания за спазване на противоепидемичните мерки, изготвени са 18 отговора по сигнали и жалби на граждани. През този период няма заразени медицински лица, както и нови смъртни случаи.

В инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград има трима пациенти, които са пред изписване. При масовото тестване миналата седмица в специализирани домове за стари хора и за хора със психични разстройства в Благоевградска област всички резултати са отрицателни. До момента са направени РCR изследвания на персонала в Дома за пълнолетни лица с психични разтройства – 35, Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица от с. Петрово – 19, Дома за стари хора в с. Падеш – 25, Центъра за настаняване от семеен тип ,,Надежда“ – 26. БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *