ИЗПИТАНА СХЕМА В ДЕЙСТВИЕ! Депутатът Д. Гамишев уличен в укриване на 200 000 лв. данъци, продал фирмата си на професионален “сламен човек”

Депутатът от ГЕРБ – Гоце Делчев Димитър Гамишев е продал затъналата си в дългове фирма „Гамишев – НКБ“ ЕООД на малоимотен собственик на фирма от Северна България. Това е станало в края на април 2016 г., малко преди Гамишев да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев. Тогава бъдещият депутат прехвърлил фирмата си на „Файнест Асошиътс“ ЕООД, която се оказва с 2 лева капитал, основана през 2013 г. и е регистрирана в Ловеч на ул. „Шипка” 5А, съобщи вчера електронното издание „Биволъ”. Неин собственик и управител е Георги Михайлов Георгиев. В Търговския регистър името му излиза като управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества. На адреса на „Файнест Асошиътс“ в Ловеч пък са регистрирани общо 23 фирми.

В момента „Гамишев – НКБ“ ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. Тя е вкарана във въпросния списък през август 2017 г., но дълговете в особено големи размери са налице доста време преди това, още докато Димитър Гамишев е неин едноличен собственик, сочат данни от годишните финансови отчети на фирмата.

„Файнест Асошиътс“ ЕООД е собственик на капитала и на друга гоцеделчевска фирма – “Елма Дупница” ЕООД. Тя е регистрирана на ул. “Александър Стамболийски” №11, вх. А, партер, и неин управител е Емил Марианов Христов.

Според „Биволъ” поне 10 от фирмите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на НАП, което го прави т.нар. професионален „сламен човек“ и депутатът му е продал фирмата си с пълното съзнание, че го прави, за да избегне плащането на близо 200 000 лв. данъци. С новия собственик на фирмата те вече са в графа несъбираеми.

Заради отписване на такива несъбираеми данъчни борчове само от ДДС хазната е обедняла с 5 милиарда лева за последните няколко години, обяви миналата седмица дружество „Боец“.

Преди да стане депутат, Д. Гамишев беше строителен предприемач и член на ГЕРБ – Предприемачи. Според информационната система „Дакси” фирмата му „Гамишев – НКБ“ е имала внушителни нетни приходи от продажби  – 1,7 млн. за 2013 г., 1,2 млн. за 2014 г. и 3,5 млн. за 2015 г. През 2012 г. съпругата на Гамишев – Боянка, е получила близо 400 000 лв. европейско финансиране за къща за гости в с. Гайтаниново. Снаха му Ангелина Гамишева пък е взела от същата програма близо 300 000 лв. за къщи за гости в с. Лещен.

Ден преди да бъде огласено разследването за „Гамишев – НКБ“, депутатът бе осъден от Окръжен съд – Благоевград на две години условно за пътен инцидент от 2014 година със загинал пешеходец. Заради този смъртен случай миналата година главният прокурор Цацаров му поиска имунитета и в момента Гамишев все още е със свален имунитет и няма пречка да бъде разследван и за избягване на данъци в големи размери.

Потърсен за коментар на казуса, Д. Гамишев заяви на репортер на „Струма” да се свърже с него след час и половина, след което спря да си вдига телефона.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *