Изпитите на дванадесетокласниците вероятно ще бъдат отложени за 30 май и 1 юни

Ако се удължи извънредното положение в страната до 13 май, най-вероятно държавните зрелостни изпити в 12-и клас, които бяха планирани за 20 май и за 22 май, ще се състоят на 30 май и на 1 юни. . Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който дава брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение.

Министър Вълчев каза, че със стартирането на обучението в електронна среда няма създадена организация, защото не може да има такава за толкова кратко време.

“Организираме оценка как се развива дистанционното обучението, имаше трудности в първите дни, имаше несъобразяване със задачи от страна на учениците”, каза той и обясни, че вижда подобряване на организацията. По думите му отказвайки се от единната организация няма да има единно отучване и това което ще трябва да се случи при връщане в училище е да се вземе материала.

“Като цяло системата положи много усилия, справи се за този малък период. Можем да кажем, че децата учат повече. Това, което получаваме като информация, че интересът им е повишен”. “Ще предложим отлагане на изпити след 7-ми ми клас – да се случат на 13-ти и 15-ти юни, няма пречка за външното оценяване след 4-ти клас. Външно оценяваме е още по-необходимо при условията на липса от единна организация”, уточни Вълчев.

Според министър изпитите след 4-ти клас ще бъдат преместени на 29-ти и 30-ти май, но окончателни предложения ще има другата седмица Няма да се проведат националните олимпиади каза още той, като отбеляза, че резултатите от тях участват в оформянето на балове, което представлява проблем, но се водят разговори.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. На този

    Спрете да му давате думата! Ако се сравнят изказванията му от обявяването на извънредното положение до днес, всяко следващо е в пълно противоречие с предходното!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *