HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Изповедта на една жертва: Обади ми се „полицай Николов“, изхвърлих 5000 лв. и бижута, не мога да си простя

Телефонните измами продължават да са престъплението, което често попада в полицейските хроники. Само за януари и февруари 2017 г. са регистрирани 139 телефонни измами, от които са разкрити едва 17. БНТ разказва историята на една жена, която дава на измамници всичко, което има. “На 8 януари към 17:50 ч. позвъни стационарният телефон. Попитаха ме дали съм била прицел на телефонни измами. Отговорих, че преди около 2 година са ми звъняли, рекетирайки ме с болна дъщеря, която аз нямам, нямам деца, и след това ми казаха, че отново съм на прицел”, разказва потърпвешата.   Гласът в телефонната слушалка се представя за полицай Николов. Търси съдействието ѝ, за да заловят група телефонни измамници, които в момента са около нейния блок. За целта трябва да изхвърли през балкона пари и бижута. По-късно, след като хванат престъпниците, щели да ѝ върнат ценностите.  “В началото изхвърлих 5000 лв. Вече вторият път се дадоха още 5000 лв. и бижутата, които имах“, призна жената   Измамниците през цялото време са се представяли за полиция, а тя мислела, че говори с полицай. „Абсолютно да! Аз не знам как загубих чувството си за самоконтрол! Не мога да си го простя!”, споделя жертвата.

“Хората имат самоуважение, имат представа, че могат да вземат рационално решение, пълноценни, пълнолетни хора. И изведнъж попадаш под един емоционален и социален натиск. Установяваш после колко нелогично си действал, колко далеч от нормалните критични стандарти. Било то защото си се предоверил, било защото си се изплашил по някакъв начин… Понякога ужасът е толкова травматичен, че може да те разболее физически, не само психически”, д-р Пламен Димитров – психолог.   Миналата година Прокуратурата обяви резултати от свое изследване, според което пострадалите жени, измамени по телефона, са почти три пъти повече от мъжете.

Най-голямата част от жертвите на телефонни измами са на възраст между 71 и 80 г., а най-много от тях живеят на територията на Столичната община. Що се отнася до профила на измамниците – 93 % са мъже на възраст между 18 г. и 35 г. За всичките години, през които телефонните измами се прилагат у нас, милиони са спечелили престъпниците от прекалената доверчивост на хората. Колко точно- никой не може да каже със сигурност, защото не всички жертви са се оплакали в полицията.   “Смея да кажа, че може би поколение израсна с този тип измами. Задържали сме хора, които работят в една престъпна група, където са и бащата, и синът. И фактически по този начин грубо казано предават опита си на следващото поколение. А това, което прави трудно противодействието им, че няма го в нито един момент прекият контакт между измамника, жертвата и помагачите – т.нар. мулета“, посочи анонимен разследващ.   “Повечето от задържаните лица са мулета, но и стигаме до конкретни извършители. Но това е едно престъпление, което няма граници. Оказва се, че измамите могат да се извършват и се извършват с телефони, които са на чужди оператори, на съседни на България страни, самите извършители в момента на измамата се намират там, което създава трудности при провеждането на определените мероприятия“, обясни старши комисар Младен Маринов – директор на СДВР.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *