Използваме ги всеки ден у дома, а те ни причиняват рак

Експерти изследваха кои домакински предмети и продукти могат да предизвикат рак. Какво мислите, кое е на първо място? Може да не вярвате, но това са съдовете за готвене.

Специалисти стигнаха до заключението, че чашите и чиниите са основната заплаха за здравето. Карциногенният поливинилхлорид, според експерти, също може да се съдържа в опаковките за пица или в зъбния конец.

За най-опасни изследователите сочат съдовете, изработени от пластмаса. Според учените дългосрочното съхранение на храна в подобен тип кутии, е опасно, защото тя може да започне да абсорбира химикали, които са вредни за организма.

Например, един от най-опасните компонентити на пластмасата – бисфенол А, влияе върху образуването на тумори.

На трето място експертите поставят подсладителите, включително захарин и сорбе.

Четвъртата позиция е заета от освежителите за въздух, чиито химикали увеличават риска от рак.

Изследователите са посочили като много опасни почистващите препарати. В тях, според многобройни проучвания, има киселини, които увреждат очите, кожата и вътрешните органи.

Що се отнася до продуктите, основните вредители, които могат да доведат до рак са захарта и изкуствената фруктоза. По-добре е да помислите за алтернативни варианти: мармалад, мед, кленов сироп или стевия.

Онкологичните заболявания могат да възникнат и при честа консумация на колбаси, кисели краставички, кисело зеле и осолени домати.

Колкото и странно да звучи, сьомгата също е заплаха, макар и изкуствено размножена. В такива риби се натрупват голям брой вредни химикали. Освен това, месото от сьомга, отглеждана в изкуствени развъдници, първоначално има сив цвят, а после бива се оцветява. Zdrave.to

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *