Топ теми

Използвате ли банкомати? Не взимайте бележката след транзакцията! Ето защо!

Установено е, че хората, които докосват хартията без ръкавици са с разширени нива на бисфенол А (БФА ) в тяхната урина, докато хората, които са  използвали ръкавици при контакта, нямали наличност на бисфенол в урината.

Бисфенол А е тестван много пъти и е установено, че е свързан с причиняването на определен хормонален проблем / симулира действието на хормона естроген/ и нарушава дейността на ендокринната система

Това вещество е намерено в твърди пластмаси и също така в термичната хартия на касовите бележки, която се използва от ПОС устройства.

Според онлайн списанието Chemical Watch трябва да се забрани БФА в термочувствителна хартия (касови бележки), като ограничението се отнася за термочувствителна хартия, съдържаща БФА в концентрация, равна на или над 0,02% от общото тегло.

Веществото се абсорбирало по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем, лосион за тяло или сапун.

Хората могат да погълнат това вредно вещество и ако си избършат устата, след като са държали касова бележка, предупреждават още лекарите.

Химикалът бисфенол-А, въпреки че е забранен за използване в изработката на шишета за бебета, продължава да се използва не само в мастилото за отпечатване на касови бележки но и в повечето пластмасови опаковки за храна, консервите, алуминиевите съдове и детски играчки.

Ето няколко важни съвета как да се предпазите:

·         Отказвайте касовите бележки, когато това е възможно.

·         Никога не давайте на дете да си играе с касовите бележки.

·         Винаги си измивайте ръцете след пипане на касовите бележки.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *