HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Изправят на съд участниците в тежко ПТП до Първомай с 2 жертви

Окръжна прокуратура – Благоевград изправя пред съда 25-годишния Мирослав Захариев от гр. Петрич и 40-годишния П. Димитров от с. Първомай, участници в тежко ПТП от 02.09.2015 г., в което загинаха двама млади хора.

Във фаталния ден Захариев с двама негови приятели и връстници – Илиян и Георги, решили да се повозят с автомобил „Фолксваген Пасат“, собственост на баща му. Захариев, който е правоспособен водач, неколкократно санкциониран за нарушения на Закона за движение по пътищата, седнал зад волана и тримата потеглили в посока Първомай. Колата се движела със скорост 120 км/ч, при максимално разрешени 90 км/ч, а пред нея бавно се движел товарен автомобил КамАЗ, шофиран от Димитров, с трима пътници в кабината. Камионът бил натоварен със суров дървен буков материал, който следвало да бъде доставен на борсата.

Поради техническа неизправност товарният автомобил се движел с неработещи задни габарити и стоп светлини, с неосветена задна табела с регистрационен номер и липсващи светлоотразители. Захариев късно забелязал движещото се пред него МПС и в района на ханче „Сондата“ с цел избягване на сблъсъка рязко отклонил управлявания от него автомобил наляво. Въпреки предприетото от него действие, последвал удар с камаза, след който колата му се завъртяла няколко пъти, навлязла в насрещното движение, където се сблъскала с друг товарен автомобил „Рено Канго“. При настъпилото ПТП пострадали возещите се в автомобила на Захариев двама пътници, които в резултат на получените травми починали на място.

Непосредствено след катастрофата на местопроизшествието пристигнали полицейски служители. При извършен тест за употреба на алкохол на Захариев и Димитров резултатите и на двамата били отрицателни. Заключенията от токсикологичните изследвания установили обаче наличие на метилекгонин – метаболит на кокаин, категорично и еднозначно доказващ употреба на наркотично вещество от Захариев.

Според вещите лица, изготвили автотехническа експертиза, ударът е можело да бъде предотвратен, ако лекият автомобил се е движил със скорост по-ниска от 101 км/ч, както и ако товарният автомобил бил технически изправен. Също така управлението на МПС след употреба на наркотично вещество до голяма степен се отразило върху водача на фолксвагена, като притъпило рефлексите му и намалило вниманието му.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *