Изпращат в Германия и Франция проби за наличие на чума в Болярово

Нови проби за наличие на чума от стадото в Болярово. Екипи от три областни дирекции и зам.- министърът на земеделието ще доказват дали животните са били заразени.

Случаят нашумя преди 3 години, когато заради съмнения за чума, ветеринарните власти решиха да унищожат овцете от фермата в Странджа. Стопаните обаче отказаха достъп на инспекторите за взимане на проби и унищожаване на животните.

Три години по-късно в стадото на Ана Петрова няма умрели животни, а Върховният административен съд призна окончателно, че чума не е доказана, предава БНТ.

Днес ще бъдат взети по четири проби от всички 170 животни. Очакванията са да бъде установено наличие на антитела от заболяването.

С днешните действия земеделското министерство иска да възстанови статута на България като страна без наличие на чума по овцете, тъй като към момента търговията с животните и продуктите от тях в страни от Европейския съюз е забранена.

Следващата стъпка ще бъде изпращане на пробите в референтната лаборатория във Франция, в Монпелие и още една лаборатория в Германия, която очакваме да потвърди неналичието на вируса, защото няма обективни причини 3 години поред това стадо да се възпроизвежда, да има репродуктивен процес, когато има такова заболяване, каза д-р Крум Неделков, заместник министър на земеделието, храните и горите. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *