Изтича срокът за умъртвяване на прасетата в Южна България

Днес изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на болестта африканска чума по свинете. От утре ще се пристъпи към принудително умъртвяване на животните от областната дирекция по безопасност на храните.

Добитото месо от животните, отглеждани в обекти тип “заден двор” може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото, предвид факта, че вирусът на африканската чума по свинете е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото, предупреждават експертите.

До 26 август трябва да са изготвени списъците, според които ще се изплаща компенсацията от 300 лева за дезинфекция на задните дворове, обясни тази седмица земеделският министър Десислава Танева. Списъците са задължение на ветеринарните лекари по места и кметовете. “Всички домашни свине, отглеждани независимо къде, в каква стопанска обстановка, с каква големина, трябва да са с мерки за биосигурност и регистрирани”, каза още Танева. За целта БАБХ започва да раздава информационни бюлетини във всички населени места с разяснения какво е биосигурност в лично стопанство и какво е в голямо. “Нашата цел е следващата година всеки, който иска да отглежда свине без значение в какъв обем, да бъде с мерки за биосигурност и регистриран”, обясни министърът.

Тези дни стана ясно и че се предвиждат промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е популацията на дивите прасета да бъде намалена драстично.

2 млрд. лв. могат да достигнат загубите за българската икономика, ако заразата от заболяването Африканска чума по свинете не бъде овладяна, обяви вчера пред Би Ти Ви изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев. Той изтъкна още, че ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на болестта са хората, които пренасят вируса. “Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *