Икономист: Ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства. Сметката е на база данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

Как коронакризата се отразява на паричните потоци към и за България и ще промени ли генерално положението? Темата коментира по Нова Тв главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов, пише Novini.bg.

“Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода. Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално”, заяви експертът. 

“Ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България”, добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *