Топ теми

Икономов сам подготви провала си

Още през тази пролет Георги Икономов можеше да реши битката в Банско и да си осигури трети кметски мандат. Пак без сериозна битка, както печели вече два пъти от 2011 година насам. Въпреки ясната опозиция на “Воля” (отцепниците от ГЕРБ в общината) и компромисната опозиция на БСП, Икономов можеше да постигне желания от него свирен мач само с един разговор със Сдружение “Бъдеще за община Банско”, които се явяват втора политическа сила на терена. След кончината на Цане Краваров ВМРО и без това го играе спрямо ГЕРБ принципна девойка денем и мома на повикване след заник слънце.

Пита се защо опитният досегашен кмет обърка стратегията”
Още когато за пръв път стана кмет през 2011 г., Икономов остана с грешното впечатление, че е спечелил изборите заради качествата си и с народната любов. Оттам насетне това объркване постепенно го лиши от реален поглед върху настроенията на хората в Банско. Защото едно време кметското кресло му беше подарено от Цветанов и Дянков, които безмилостно извиха ръцете на местните партии, за да се отрекат от Краваров и да прелеят гласовете си към Икономов.

През 2015 г. кметският екип не правеше избори, а прилагаше политиката на “изгорената земя”, като вадеше хората по списък от къщите, беше прибрал личните карти на малцинствата и щедро раздаваше в изборната нощ. Отново заради заплахи местните партии не жалиха очевидните изборни нарушения, с които Икономов стана кмет от раз с няколко гласа преднина.
Осем години по-късно Дянков и Цветанов са в миналото, а политиката на любимото им дете в кметството отдавна се възприема нееднозначно от хората. Но вместо да се съобрази с тези дадености, доскорошният кмет на Банско направи всичко възможно, за да разклати доверието към себе си и да се лиши от по-широка подкрепа в бъдеще.

Първо се раздели с най-активната и опитна част от партията си начело с Владимир Колчагов и Сашка Въчкова. После успя да се смрази с дясната си ръка, действащият депутат Александър Мацурев, който все пак ръководи кампанията лоялно, но със стиснати зъби. Сдружението “Бъдеще за община Банско” години наред беше лъгано и унижавано по един последователен, макар и инфантилен начин, без някой да разбере защо Икономов се отказва от сътрудничеството на дребния и средния бизнес, каквито са основните членове на това сдружение” Но накрая замахна с брадва Началникът от София: Икономов беше разжалван като общински партиен ръководител и оставен да отложи края си, като спечели, или да умре като гладиатор, загубил императорската милост.

Както нееднократно подчертаха и медиите, в Банско никога не е имало подобно обединение на хора, партии и организации в името на някакво общо дело. Оказва се, че отстраняването на Икономов и икономовщината е достатъчно голяма кауза, за да обедини целия политически спектър, без разлика на идеологията.

Изваждането на предна линия на Иван Кадев е ходът, с който фронтът срещу кмета доби завършеност. Образът и поведението на Кадев са точно обратното на Икономов: достъпен, скромен и загрижен за хората. И те го харесват, въпреки натиска от общината.
В навечерието на изборите Икономов явно остава сам срещу всички. Най-близкото му обкръжение, естествено, ще остане с него до края, без да знае, че той отдавна агитира само за своя избор, а не за партийната си листа. Е, за замазване на положението ще се пробват изтъркани способи като вадене на “печеливша” социология в последния момент или биене в гърдите как “ще спечелим на първи тур”.

Към края на кампанията екипът на досегашния кмет изведнъж си даде сметка колко близо е провалът и колко реален се очертава той за пръв път от осем години. Междувременно от обединената опозиция успяха да разместят председатели и членове на секционни избирателни комисии, за да не се повторят тъмните дела от последния вот. Всяка секция ще бъде наблюдавана под лупа и традиционните манипулатори ще се замислят дали да предприемат нещо. Хората масово се отърсват от страха, че са наблюдавани и санкционирани от кметските хора. Един по един служители от Общинската администрация и фирмите търсят разговори по тъмно. Налага се усещането, че и сега нещата са решени. Но този път не в полза на Икономов.
От обединената опозиция
“Воля”, Сдружение “Бъдеще за община Банско”, Коалиция “БСП за България”, Движение “България на гражданите” /ДБГ/

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Младен Въчков

  Кой издигна Кадев?
  – мутрата Владимир Колчагов
  -мутрата Тони Тренчев
  -мутрата Сашка Въчкова
  -Кокаиновите крале – братя Еринини
  Къде се е чуло и видяло, полицай да бъде подкрепян от наркотрафиканти

  Отговор
 2. Албена

  Какви са тези слова за Кадев. Само като му видиш мазната и надута физиономия ти става ясно какъв човек е. Аз не съм от Банско, но виждам какво прави сегашният кмет всеки ден. Другото е борба за власт и игри…

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *