„Илинденски камбани“ огласиха 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България

„Илинденски камбани“ огласиха 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България. С историческата възстановка на Илинденско- Преображенското въстание Национално дружество„Традиция“ пренесе жителите и гостите на Благоевград в действията на една епична битка. Пресъздаването на емблематични сблъсъци, оръжия, майчини сълзи, братски прегръдки, викове, вой и възгласи за свобода, огласиха старинния квартал „Вароша“ в Благоевград. Ансамбъл „Пирин“ допълни атмосферата, като с песен и танц нарисува картината от страна на братя, сестри, майки, бащи, мъже, жени, деца, които се сбогуват, в името на една кауза- Свободата.

Жители и гости на Благоевград успяха да проследят второто освобождение на Горна Джумая, с преминаването на VII Рилска девизия през охраната на границата с османската империя, намираща се на моста с река Рилска и село Бараково и самия акт на освобождение. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Историческата възстановка „Илинденски камбани“ бе един от най- емоционалните моменти, отбелязващи 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и Присъединяването им към Майка България, 140 години от създаването на Българската армия и 115 години от Илинденско- Преображенското въстание.

Празничната програма на Община Благоевград ще продължи от 17.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ с тържествена сесия на Общински съвет, връчване на наградите „Личност на годината“ и откриване на Първи детски фолклорен фестивал „Ритми и багри“.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *