Илко Стоянов: Сезирам МС за политическите действия на областния управител Шушков, настоявам за смяната му

Сигнал до Министерски съвет срещу областния управител Николай Шушков за превишаване на правомощията му изпраща днес със служебната поща кметът на Благоевград Илко Стоянов. Причината е върнатите решения на ОбС, касаещи промените в такса смет за жителите и бизнеса в общината от 2022 г., гласувани от местния парламент преди седмица на последната за 2021 г. сесия.

„Областният управител няма законно право да коментира съдържанието на решенията на ОбС. Единственото  право, което му дава закона е да следи за законосъобразност на решенията, не за целесъобразност!“, заяви за „Струма“ кметът Илко Стоянов и допълни: „Това, което областният управител прави в момента е над закона и е политически акт. Той действа като едноличен политически орган. Искам да подчертая, че губернаторът връща и решенията за намаляване на такса смет за бизнеса, за населението в селата и за живеещите в ателиета, които са принудени да плащат в пъти по-високи налози, тъй като ателиетата се таксува като нежилищен имот и се облагат с драстично по-високи такси. Това бе проблем, поставян от много години, но нерешен до сега. С решението на ОбС по мое предложение тази несправедливост бе отстранена. Сега областният управител връща старото положение, а в шестте страници с мотиви аз като юрист не мога да разбера смисъла на написаното, защото това са произволно нахвърляни изречения, лишени от всякаква правна логика. В този град е налице политически конфликт, групичка от хора, начело с губернатора, искат да запазят статуквото, наложено от години, и нищо да не се променя. Връщането на решенията на ОбС не е защото сме нарушили закона, а защото губернаторът така е преценил, без законът да му дава право на преценка по целесъобразност. Искрено се надявам този областен управите да бъде сменен, защото като представител на едновремешната номенклатура, бивш комсомолски секретар, не дава никаква възможност за развитие на общината. „Благодарение“ на хората като него ние сме на това дередже“, реагира остро кметът Илко Стоянов. По отношение на активността на представителите на граждански сдружения той реагира така: „Що се отнася до подписката, право на гражданите е да реагират и отношението ми към всякакви граждански инициативи и активности винаги е било и ще остане позитивно. Само ще отбележа, че целите на тази подписка са същите, които ние сме си поставили като визия за развитието на община Благоевград, за да се стигне в скоро време до реално заплащане на изхвърленото количество отпадък от домакинство. Странно ми е, че се коментира само вдигането на такса смет за жителите на Благоевград, но не се отбелязва намалението й за селата, бизнеса и за ателиетата. А по темата за дискриминацията, тя бе заложена от предишните управленски екипи и аз я премахвам, до сега хората по селата плащаха 12 промила такса смет, значително повече от таксата за живеещите в града. А такса смет за благоевгардчани не е пипана от 2008г. Предстоящата година ще е решаваща за бъдещето на Благоевград и ще се разбере ще тръгне ли градът напред, или ще остане да „тъпче“ на едно място. До сега никой от опонентите ми не предлага промяна, може да ме критикуват, но никой не предлага решения, защото стремежът е да няма промяна и градът затъва. Моят стремеж е да изведа и да дам на Благоевград посока за развитие, може някога и да сгреша, но поне не стоя бездеен“, заяви кметът Илко Стоянов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

5 Коментара

 1. Бойко

  Илко неадекватният или иначе казано „на крива ракета космоса и е виновен“.

  Отговори
 2. Дром по пате към ГЕРб-а

  Ако някой може да напише тоя Илко в коя партия не е бил-тук му е мястото! Като плувка на въдица е-все да е отгоре.

  Отговори
 3. Кмет-проклет

  Без никакви разчети този надул се от политически скокове кмет предлага увеличение на таксата за смет и се хвали. Бил работил. А какво качество на услугата предлага, не казва. Улиците тънат в мърсотия, контейнерите са разбити, работничките отчистотата метат през куп за грош, а работното им време никайне контролира.
  На следващите избори да си ходи.

  Отговори
 4. ДААААА

  Браво на Областният, този смешник ще ни вдига такса смет нещастник, мизерник и Онази Роска Водоноска ни вдигна на 3 лв. Водата.

  Отговори
 5. Шшш

  Илко, засрами се бе, хората те избраха, така ли им се отплащаш, с вдигането на данъците? Вместо да си зад избирателите, да си им в помощ, ти…. една стока сте всички!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *