HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Разбра се кой е виновен за пожара край Кресна! Вижте кой преобърна човешки съдби и рискува живота на стотици

Има уличен за пожара в Кресненското дефиле! Това е 30-годишният пастир от Симитли Костадин Митев. Основната версия за възникване на пожара е незагасен фас.

До вчера краварят, който работел във ферма на 1 км от пожара, лъгал, че той е човекът, който се е обадил на кмета на село Брежани и го информирал, е е станал пожар. След това сам се опитал да гаси. Едва сега той е признал, че е хвърлил цигара, която загасил, но явно недокрай.

Извършени са разити на повече от 10 човека, както и обиски.

Предстои да бъде повдигнато искане за задържането на Костадин Митев. Обвиненията са за пожар по непредпазливост, съобщи на брифинг говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова..

Щетите от голямото огнено бедствие са около 3 300 000 лева.

Повече от 1000 служители на Югозападното държавно предприятие от

териториалните поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска бяха мобилизирани в битката с огъня над Кресненското дефиле. И днес 180 горски служители продължават да гасят тлеещи огнища вътре в самия пожар. Освен с жива сила в овладяване на стихията всеки ден участваха 12 специализирани противопожарни автомобила, 40 високопроходими коли и булдозер на предприятието за направата на полоси.

Като локална екологична катастрофа определи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов последиците от най-големия пожар, обхванал по предварителни данни 16 000 декара иглолистни и широколистни гори на възраст 40-60 години, ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи. Изгорелият почвен слой е 10 сантиметра.

Поне 50 години и десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на унищожените гори след огненото бедствие. Преди това теренът трябва да се почисти, да се извърши сериозна подготовка на почвата и едва след това ще започне да се залесява с местни широколистни видове, които са устойчиви на запалвания.

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *