Има ли връзка между музиката и нездравословната храна?

Поведението ни по време на хранене е повлияно, както от определени вътрешни фактори като настроение и емоцианално състоятие, така и от външни фактори, които формират така наречената атмосфера. Музиката е един от тези фактори, а ново проучване установява, че жанрът, който слушаме може да повлияе на начина по който се храним. Слушането на тежка и по-агресивна музика, като метъл например, може да ни накара да посегнем към по-нездравословни храни. Същевременно любовта към по-тихата и мелодична музика е свързана с по-здравословно хранене, констатират и отбелязват изследователите.

В проучването са участвали 215 представители на различни култури, а самото изследване е проведено в Дания и Китай. Резултатите са побликувани в сп. Appetite, съобщава БТА.

Всеки участник е трябвало за избира между “вредна” и “здравословна” храна, както и между различни музикални жанрове. Оказало се, че хората, които слушат по-тиха музика, предпочитат по-здравословната храна. Тези, които харесват по-агресивната музика, са по-склонни да избират по-малко полезни храни, като бургери, пица и картофки. Така учените стигнали до извода, че хеви метъл звученето пречи на мозъка да регулира правилно процеса на вземане на решения, а ни прави по-импулсивни и податливи. 

Специалистите допълват, че ефектът от различните звуци върху приема на храна е недооценен и изборът на конкретна музика може силно да повлияе върху спазващите диети и режим например.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *