Имената ни определят как изглеждаме

Родителите трябва да внимават как наричат децата си, защото израелски учени установиха, че хората се нагласят, така че външният им вид да съответства на имената им, съобщи в. “Индипендънт”, цитиран от БТА.
Учени накараха стотици доброволци от Израел и Франция да свържат имена със снимки на хора. Резултатите показват, че имаме изненадваща способност да отгатваме името по лицето на човека, най-вероятно защото видът на хората започва да съответства на името им. С всеки следващ опит доброволците се справяли все по-добре.
Те познавали в 25 до 40% от случаите. Ако това ставаше случайно, процентът трябваше да е 20-25.
“Резултатите показват, че изражението на лицето възпроизвежда социалните очаквания как някой с подобно име трябва да изглежда. Така социален етикет може да повлияе върху нечие изражение”, обясняват учените.
Влиянието на културните стереотипи беше потвърдено и от това, че френските студенти се справяха по-добре с френски имена и лица, а израелските – с израелски.
Специалисти успяха да научат и компютър да свързва имена с лица дори по-точно от хората. Учещият алгоритъм успя да постигне точност от 54 до 64%.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *