Имотът за частния кучешки приют в Рилци е в санитарната зона на 11-те шахтови кладенеца, от които пият благоевградчани

Питейната вода може да се окаже сериозна пречка за създаване на първия в Благоевградска община частен Спасителен център за кучета, който едноименното сдружение с председател учителката Веселка Лазарова реши да изгради на общински терен от 1,7 дка в землището на с. Рилци. Парцелът вече бе преотреден за въпросната дейност, наскоро благоевградските общински съветници обещаха на сдружението да го дадат за срок от 10 г., но само при условие, че центърът заработи през следващите 3 г.

Още при първото от многото разрешителни, които сдружението започна да събира, обаче се оказа, че идеята за водоснабдяване чрез собствен сондажен кладенец подлежи на дълга процедура и спазване на редица изисквания, които ще глътнат много време. Сред тях са извървяване на процедура за издаване на разрешително за кладенеца по реда на чл. 44 от Закона за водите, представен писмен отказ от ВиК – Благоевград да водоснабдява имота с мотив защо отказва присъединяването към водоснабдителните мрежи и съоръжения, анализ на добиваната от сондажния кладенец вода, при който резултатите от физико-химичните и микробиологични изследвания трябва категорично да докажат, че тя е годна за пиене от хора, и т.н. Допълнителна пречка е, че имотът, върху който ще се строи приютът, попада в санитарно-охранителната зона на 11-те шахтови кладенеца за питейно-битово водоснабдяване на Благоевград, а в тези зони контролът е много по-засилен от обичайното.

Тъй като комплектуването на такъв род документация трае между 2 и 3 г., има сериозна опасност сдружението да не успее да се вмести в отпуснатия му от съветниците срок за направата на приюта. Още повече че успоредно с решаването на водния проблем защитниците на бездомните четириноги трябва да извадят и строителни разрешителни, които са свързани както със съответните отдели в община Благоевград, така и с различни здравни институции, Агенцията по храните и др. Причината е самото инвестиционно намерение, което включва открита площадка за свободно разхождане на кучета, новопроектирана сграда с помещения за настаняване на около 20 четириноги с опция с течение на времето броят им да расте, боксове за престой на кучетата, отделни обособени къщички, в които да живеят през лятото, склад за храна и инвентар, помещение за персонала и здравен кабинет за преглед на животните.

Ангажиментите на частното сдружение са със собствени средства да изгради базата, но не е ясно и дали ще може да се справи самостоятелно с издръжката на центъра, като се има предвид, че общинският приют за кучета е с годишен бюджет от 100 000 лв., но парите не стигат доникъде, а според разценките, по които работи той, само залавянето на едно бездомно куче струва 52,80 лв. с ДДС, изхранването му за 1 ден е 3,12 лв., а има и разходи за чипиране, кастрация, евтаназия и т.н.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *