Имунитет срещу COVID-19 има, но той намалява доста бързо

Учените все още не са напълно наясно какъв имунитет развива човек, след като преболедува COVID-19. Според някои се създава имунен отговор, който ще ни предпази от повторна реакция, но според други този въпрос е спорен. Ново проучване на екипа от Имперския колеж в Лондон установява, че антителата, създадени от коронавирусната инфекция, намаляват “доста бързо”, съобщава dnes.bg.

Антителата са ключова част от нашата имунна защита. Те спират попадането на вируса в клетките на тялото 

Учените установяват, че броят на хората, които са дали положителен тест за антитела, е спаднал с 26% между юни и септември. Според тях, това показва, че имунитетът избледнява и съществува риск от заразяване с вируса няколко пъти.

До момента над 350 000 души в Англия са си направили тест за антитела като част от проучването REACT-2. В първия кръг от експеримента, в края на юни и началото на юли, около 60 на 1000 души са имали откриваеми антитела. Но в последния набор от тестове, през септември, само 44 на 1000 души имат антитела срещу COVID-19.

Това предполага, че броят на хората с имунна защита срещу коронавируса е спаднал с повече от една четвърт между лятото и есента.

“Имунната защита намалява доста бързо. Само три месеца след първия ни кръг от тестове и вече има 26% спад в антителата”, каза проф. Хелън Уорд, един от изследователите на Имперския колеж в Лондон.

Спадът е по-голям при хората над 65 години в сравнение с по-младите възрастови групи, както и при тези, които се преболедували COVID-19 без симптоми в сравнение с тези, които са преминали през заболяването по-тежко.

Броят на здравните работници с антитела остава относително висок, което изследователите предполагат, че може да се дължи на редовното излагане на вируса.

Антителата се прикрепят към повърхността на коронавируса, за да го спрат да нахлува в клетките на нашето тяло и привличат останалата част от имунната система. Какво значат антителата за защитата срещу коронавируса, все още не е напълно ясно. Има и други части на имунната система, като Т-клетките, които също могат да играят тази роля.

Изследователите обаче предупреждават, че антителата показват кой е защитен.

“Можем да видим антителата, но също така ги виждаме как намаляват, а ние знаем, че антителата сами по себе си са доста добра защита”, казва проф. Уенди Баркли. “Бих казал, че ще изглежда така, сякаш имунитетът намалява със същата скорост, с която намаляват и антителата.”

Има четири други човешки коронавируса, които хващаме няколко пъти в живота си. Те причиняват симптоми на обикновена настинка и ние можем да се заразим с тях на всеки шест до 12 месеца. Има много малко потвърдени случаи на хора, които са се заразили с COVID-19 два пъти. Изследователите обаче предупреждават, че това може да се дължи на имунитета, който едва сега започва да избледнява от пиковите нива на инфекция през март и април.

Надеждата е, че втората инфекция ще бъде по-лека от първата, дори ако имунитетът все пак спадне, тъй като тялото ни има  “имунна памет” от първата среща с вируса и вече знае как да отвърне.

Учените казват, че техните открития не променят надеждите за ваксина, която може да се окаже по-ефективна от истинската инфекция. Един от тях, проф. Греъм Кук, казва пред BBC: “След първата вълна, по-голямата част от страната няма имунитет срещу коронавируса. Нуждата от ваксина все още е много голяма, данните не променят това.”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *