Имянярски набези унищожават некропола над Петрич, алармира ръководителят на разкопките в Хераклея Синтика доц. Вагалински

Имянярски набези опустошават акропола над град Петрич. За това алармира ръководителят на археологическите разкопки на Хераклея Синтика доц. д-р Людмил Вагалински, който е провел среща с полицейския началник на РУ – Петрич Станислав Арабаджиев. Ето какво заяви по този повод пред репортер на „Струма” доц. Вагалински:

„За първи път ще бъде проучена част от акропола на древния град, който е разположен върху хълма Кожух. Теренът горе е много компрометиран, пластовете са разбъркани, за да не го оголваме, леко разширяваме едни стари иманярски изкопи и покрай тях се мъчим да разберем кое е здраво. Всъщност иманярите са разместили, разбъркали са историята. Взели сме мерки, поставяме ленти, стъпала, за да няма какъвто и да е риск при проучванията. Не е опасно, но е разочароващо, че няма контрол. Няма такъв некропол в Бълария! Но иманярите са го съсипали и това е било системно от 70-те години насам. Иманярството е бич за българската археология и не знам защо не са притиснати в едни приемливи рамки. Разпространено е в цялата страна, но тук, за съжаление, е много изразено. Когато започнаха проучванията през 2007 г., с колегите чертаем, мъчим се… Пристигат огромните момчета с джиповете, съвсем спокойно ни разпитват какво правим. Ние си тръгваме, те идват и копаят след нас. Добре че сега кметът на Петрич Димитър Бръчков осигури денонощна охрана на обекта, че поне тук да не пипат. Но горе продължават да унищожават некрополите над града. Ние можем да възстановим демография, фабрики, но не можем да възстановим историческото и археологическото наследство”, категоричен е доц. Вагалински.

Припомняме, че разкопките на Хераклея Синтика бяха възобновени в началото на юни и ще продължат 4 месеца след целевото финансиране от 400 000 лв., осигурено от Министерския съвет. Това даде възможност на археологическия екип да работи на по-широк фронт. 2/3 от него ще продължат проучванията на форума – на централния площад в неговата западна част, а 1/3 са на акропола на хълма. Според доц. Вагалински има голям интерес от страна на работниците, въпреки че дневната надница не е висока – 36 лв. През последните дни бяха открити две значими находки – много интересен надпис и хубава мраморна скулптура на древногръцката богинята Нике.

„Само долната част е запазена, но достатъчно добре съхранена. Имаме печати на производители, още една мраморна скулптура, която е на коленичил бик, повален, притиснат от човешки крак. Това е много популярна сцена в римската държава, свързана с божеството Митра. Впечатлени сме, че е имало култ и към него Хераклея Синтика. Тук е имало част от неговото светилище. Това обогатява представите за вярванията на жителите, което е част от историята за града, която ние се опитаме да пресъздадем и разкажем на хората. Надписът бе разчетен от епиграфа Николай Шаренков, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, който е част от екипа ни. Той е изцяло запазен, което е рядкост. Надписът е бил поставен в началото на I век сл. Хр. в чест на римския император Тиберий от трима агораноми на Хераклея Синтика. Тези хора са отговаряли за търговията – за цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките и други измервателни средства; имали са право да наказват търговци, които мамят клиентите. В надписа съобщават именно факта, че са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците. Надписът е останал на форума на Хераклея Синтика повече от два века. Текстът потвърждава археологическите данни от последните години и изводите за развитието на града под римска власт, който е бил изключително процъфтяващ”, категоричен е доц. Вагалински.

Поредното доказателство за това е златна монета на Юстиниан I Велики (527-565), която бе намерена в събота в акропола над форума на Хераклея Синтика. Златният тремис излезе сред останките от жилище и това дава основание да се предположи, че част от жителите на града са се изтеглили към по-високата част и са останали там и след упадъка на Хераклея Синтика. Това е първата златна монета, намирана при редовни разкопки на обекта. Работата през следващите месеци ще включва и консервиране на предметите и градежите, които се разкриват на място. Експонатите ще бъдат наредени в експозиция в Историческия музей в Петрич.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *