HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ИНВЕСТИЦИОНЕН БУМ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ! ОбС председателят А. Гераксиев вдига предприятие за преработка на плодове, футболист – спортен комплекс край кв. „Дунав”, до с. Борово изниква мандра за 10 000 л мляко дневно

С 3 сериозни инвестиционни намерения от началото на този месец до вчера община Гоце Делчев оглави лятната класация за най-голям инвеститорски интерес в областта. Само в рамките на 3 седмици в общината бяха депозирани исканията за разрешителни на футболист, който започва открит спортен комплекс, на общински съветник, който ще обработва плодове и зеленчуци, и на млекопреработвател със заявка да обработва 10 тона мляко на ден.

Футболистът е Любомир Витков Витанов, който заяви намерение да построи 2 игрища за минифутбол, 1 тенис корт, баскетболно игрище, двуетажна сграда за съблекални, обслужващи помещения и санитарни възли, всичко това на собствен терен от 5693 кв.м в местността Текето, който купил миналото лято. До вторник община Гоце Делчев се е задължила да събере мнението на евентуалните заинтересовани лица от инвестиционното намерение на футболиста и да му ги предаде. Ако никой няма нищо против, той е решил за 24 месеца да извърти цялата процедура, включваща изработване на ПУП за промяна предназначението на имота, който е извън регулацията на Гоце Делчев, с лице към околовръстния път, съгласуване и одобряване на ПУП-а, изготвяне на цялостен инвестиционен проект и одобряването му от общината, издаване на строително разпрешение и самото строителство. Последният етап вероятно ще отнеме най-малко време, защото в днешно време сгради се вдигат бързо, игрищата ще са с изкуствена настилка, а около тях ще има богата естествена зеленина.

„Комплексът ще е в близост до квартал „Дунав”, а за изграждането му ще търся европейско финансиране”, заяви Л. Витанов, който е бивш футболист на Локомотив (Пловдив), Пирин (Гоце Делчев), Миньор (Перник) и Пирин (Благоевград). Ако не успеел да намери евросредства обаче, имал готовност да го финансира сам.

Второто инвестиционно намерение е на председателя на Общинския съвет в града Ангел Димитров Гераксиев. Като управител на „КООП-

1“ ЕООД той е уведомил кмета Владимир Москов, че смята да вдига предприятие за преработка на плодове и зеленчуци. За него Гераксиев е избрал собствен имот с площ 1,856 дка. Строителството ще е върху 1/3 от земята и ще включва приемна рампа, склад за касетки, склад за опаковъчни и помощни материали, хладилни камери, зала за студен пакетаж, манипулационна зала, зала за производство на сладко, миялно помещение, стая за почивка, 2 съблекални, склад за готова продукция и техническо помещение. Капацитетът на производство в бъдещото предприятие ще е 650-700 кг дневно. Предвижда се в него да работят 8 души.

Самият Гераксиев е може би най-крупният бизнесмен в Гоце Делчев, името му фигурира като съдружник, управител и мениджър в около 20 мощни дружества, чиято дейност е свързана с производство на електроенергия, проектиране, търговия, хотелиерство и много др.

Млекопреработвателно предприятие в местността Шейновото, землището на с. Борово, пък е инвестиционното намерение на ЕТ „Вера Герова”, чийто пълномощник е Ибрахим Фета от с. Рибново. Замисълът е доста голям, като се има предвид, че планираният капацитет на мандрата е до 10 000 литра преработено овче и краве мляко на ден. В инвестиционното намерение фирмата изрично е подчертала, че разполага със собствени средства да строи.

Мандрата ще бъде разположена върху площ от 13 060 кв.м, които фирмата си е купила целево тази година. Мястото е в централните части на Гоцеделчевската котловина, на 1,7 км източно от Борово и на 2,7 км североизточно от Гоце Делчев. Изкупуването на млякото ще се извършва от ферми първа категория, разполагащи с пункт за съхранение на млякото, обещава инвеститорът. Той е описал обстойно как и в какви съдове ще се произвеждат млечните продукти, къде и колко време ще се съхраняват и как ще се транспортират. В млекопреработвателното предприятие ще работят 15 души.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *