ИНВЕСТИЦИОННО НАМЕРЕНИЕ! Благоевградска адвокатка стартира бизнес с африкански сом, отглеждан по модерен способ в стопанския двор на с. Стоб

Благоевградска адвокатка влиза в бизнеса с отглеждане на африкански сом. Румяна Григорова-Борисова заедно с бизнес партньорката й Райна Петрова са входирали в РИОСВ – Благоевград инвестиционно намерение за изграждане на ферма за аквакултури върху 2,125 дка в Стопанския двор на кочериновското с. Стоб. Намерението на двете дами е в много начален етап, още дори не са платили встъпителната такса от 500 лв. за разглеждане на документите, но разработеният подробен бизнес план е свидетелство за задълбочено познаване на материята и сериозни намерения.

Дамският тандем планира изграждане на метална конструкция, в която ще работят до 4-ма души, специално обучени да отглеждат риба в ставащата все по-актуална рециркулационна система за аквакултури. Основното в тази система е, че водата в 18-те басейна ще се пречиства с бактерии, след което ще се обогатява с кислород и ще се връща обратно.

Във фермата ще има и административно-битова част с площ около 45 кв.м, в която ще бъдат помещенията за персонала. Предвидено е още изграждането на склад за фураж за рибите, лаборатория за непрекъснат аналитичен контрол и машинно помещение.

Производствената дейност ще представлява непрекъснат режим на производство – 24 часа в денонощие, 365 дни в годината, с капацитет до 150 тона готова продукция. В рамките на обекта ще бъде изграден и риболюпилен комплекс за производство на зарибителен материал /рибки с тегло 3-5 г/, които ще престояват 1 месец в люпилнята, след което ще се местят в различни резервоари в зависимост от теглото им. При достигане на 1,2 кг за екземпляр рибите ще бъдат прехвърляни в басейни с кислородоподаване за 72 часа, след което ще се подготвят за експедиция за вътрешния пазар и за износ. Дамите са помислили дори за нужната на рибите им топла вода, която ще се грее от 24 соларни панела на покрива на халето.

Африканският сом се смята за деликатес още от представянето му на европейския пазар през 1976 г. Търговското му отглеждане започва едва през 1985 г., в България стана модерен преди 3-4 г., но на българския пазар трудно се котира заради относително високата му цена от 15-20 лв./кг. Самият сом е сладководен вид риба и може да достигне на дължина до 2 м, а на тегло от 8 до 59 кг. Видът е широко развъждан навсякъде по света, тъй като е изключително адаптивна риба и може да се развива в различни водни среди.

Борисова и Петрова са се легитимирали пред институциите като авторки на проекта, но като лице за контакти са посочили благоевградчанина Стоян Маламов, който за целта е регистрирал преди половин година фирма „Стиви фиш” ЕООД.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *