Инвестиционно намерение! Санданчанин иска супермаркета на ГУМ, за да прави ресторант

Санданчанин поиска супермаркета в сградата на ГУМ, за да направи ресторант. Той е представил своето инвестиционно намерение пред кмета на община Сандански Кирил Котев. За целта обаче е необходимо търговският обект да бъде включен в програмата за разпореждане, продажба или отдаден под наем през настоящата година, каквото е и предложението на градоначалника, което вчера по време на заседание на постоянната комисия по бюджет и финанси съветникът Калин Терзийски оповести. Дали това ще се случи, ще решат съветниците на редовното си заседание този месец.

Това ще бъде поредният опит търговският обект да бъде отдаден под наем или на концесия. Преди 15 години ГУМ в Сандански бе обявен за продажба на цена от 7 милиона лева. През годините тя бе намалена до 1 700 000 лева, но до сделка не се стигна. Единодушно членовете на комисията с председател Живко Иванов в присъствието на колегите му съветници Калин Терзийски, Николай Шаламандов и Георги Батев гласуваха да се приемат отчетите на общинските дружества „Медицински център 1”, общинско дружество „Стройкомтранс” и изготвения независим финансов одит на дружество УВЕКС.  На заседанието на ОбС предстои да бъдат гласувани и отчетите на народните читалище в селата Петрово, Лебница, Струма, Вълково, Джигурово, Лиляново и други. 

Съветникът Андон Ризов предложи със свое решение Общинският съвет да намали данък МПС. Той се позова на множеството протести на санданчани срещу високите данъчни ставки и внесе подписка, подкрепена с подписите на 2500 жители на курортната община.

Съветникът Георги Батев запозна колегите си с последното решение на Конституционния съд с дата 10 април, с което се  отменят по-високите данъци за второ жилище, което плащат жителите на курортните общини, за каквато с министерско постановление бе определена община Сандански. Според Батев е наложително да се свика извънредно заседание на Общинския съвет и да се отмени така гласуваната наредба за данък сгради. Това предложение бе коментирано от комисията.

Живко Иванов припомни на колегите си: „Ако през декември, когато бе гласувана наредбата и промилите, ние в Общинския съвет бяхме гласували „против”, сега местното население няма да плаща за второ жилище 5 промила, а ще продължи да плаща по 1.2 промила. Не знам дали с наше решение ние можем да променим данък сгради”, каза Ж. Иванов. Но бе категоричен, че трябва да се направи опит да се внесе за изменение на промилите. „Не знам как на тези собственици на второ жилище, които вече са платили данъците, ще им бъдат възстановени парите”, заяви Г. Батев, но беше категоричен, че има вариант тези, които все още не са платили данъка си за 2019 г., да се възползват от това изменение и да платят върху старите, по-ниски 1.2 промила. „Но това ще стане след решение на Общинския съвет”, допълни той. ЛИДИЯ МАНЕВА

Съветниците Живко Иванов, Калин Терзийски и Георги Батев с дебат около високите промили на данък сграда

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *