Индришето прави чудеса при две болести

Индришето е използвано често от нашите баби като ароматна добавка към сладка и конфитюри. Малцина обаче знаят, че листата както и етеричното масло на индришето имат антисептично действие, което определя широкото му приложение. Те имат способността да разширяват кръвоносните съдове и да подпомагат храносмилането. Главният „виновник” за целебните му качества е гераниолът. Той се съдържа в листата му и има антибактериални и антивирусни свойства.

В народната медицина индришето се използва при диабет, високо кръвно, сърдечни смущения, външно при трудно зарастващи рани и кожни заболявания.

При отит намачквайте лист индрише и го поставете в ухото. Това ще облекчи болките и ще намали възпалението.

Индришето идва на помощ и при гъбични инфекции, като в този случай ежедневно трябва да се прави превръзка с листо на засегнатото място. При стоматити помага жабуренето от отвара от индрише, при екземи и дерматити , циреи и язви по кожата се правят компреси с листата, а при косопад, както и за здрава и блестяща коса се измива главата. Дори самото присъствие на растението в стаята пречиства и обеззаразява въздуха, освежава и премахва влагата.

Ароматът на индришето спомага за премахването на умственото и нервно напрежение и тонизира мозъка. Особено е полезно за хора, страдащи от неврастения, сърдечни и стомашно-чревни заболявания. Ако страдате от безсъние, ароматът на индришето ще ви помогне да нормализирате съня си.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *