Инж. Димитър Куманов: Земетресенията се въртят около нас, в опасност сме

Инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране коментира сеизмичната обстановка у нас: “България не обръща внимание на проблема със земетресенията и не е подготвена.” Той изрази мнение пред БНР: “Ще ни удари някое земетресение, въртят се около нас“, предупреди той.

Нямаме предварително подготвени екипи, които сега да заминат на помощ в Хърватия, обясни инж. Куманов. “В България трябваше да има екипи от подготвени и оборудвани доброволци, които да бъдат изпращани. /…/ Нямаме готови екипи в момента. Такива се сформират с обявления на Камарата на инженерите.“

“Брахме страшен срам в Албания“, разказа Димитър Куманов в предаването “Преди всички“. “В Албания бяхме като бедните роднини“, допълни той и даде пример с екипировката на турските и македонските екипи. “Защото там не можеш да отидеш с костюм и връзка.“ Преимущество на нашите специалисти бил по-големият опит.

“Спасителните екипи, много ясно се видя в Албания, е крайно желателно да имат по един експерт, който е конструктор на сгради и разбира от повредени сгради“, допълни специалистът. Това лице по думите ми може да съветва къде да се рови, кой елемент след кой трябва да се премахва, за да не се предизвиква допълнително срутване.

Във всички съседни държави има сеизмични центрове със специално оборудвани платформи за симулации, посочи още инж. Димитър Куманов. Според него 25 милиона са необходими за оборудването на такъв център у нас, който в момента е само “на хартия“.

Правила, инструкции, процедури за реакция при земетресения – още от земетресението в Перник камарата настоява за това, но то не се случва, изтъкна Куманов.

Обучението на доброволците според Куманов следва да включва и “психологическа подготовка да се срещат с човешките трагедии“.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Стефан К.

    Да ни пази Господ че тея уроди във власта крадат ама крадат….немаме нищо,ни подготвени кадри при земетръс нито национална детска болница нито 1 2 планински спасителни хеликоптери ниииищичко….оставени сме на благословии и добра воля на Бог….държавата не мисли за данъкоплатците си -факт….и последно наистина като гледам по тв хората от страни от уж нашата черга как са оборудвани с техника с облекла с всичко ние сме като прошляци за съжаление

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *