Инж. Румен Томов: Въпреки тежкото наследство, което получихме, реализирахме значими за Благоевград проекти

Жалко, че трудностите в комбинация с пандемията се използват да се манипулират хората, че не се прави нищо за града

„През 2019 година заварих община Благоевград в тежко финансово състояние, тежко наследство, с което трудно се гради нещо ново. Задълженията към доставчици бяха над 15 млн. лв., по проекти – 1 млн., заеми към ОББ и Общинска банка – 8 млн., задължение от 8 804 000 лв. заедно с лихвата към РИОСВ, свързано с извозването на отпадъци. Всичко, което общината дължеше, бе 28 822 000 лв.”, спомни си Румен Томов. 

„Предишното управление е трупало по 3 млн. годишен дълг на общината, а екипът ми за първите 7 месеца успя да спести по около 1 млн. лв. на месец и продължи да работи в тази посока чрез сериозна финансова дисциплина, при това в условията на пандемия.

Ако тези санкции и просрочени задължения ги нямаше, нямаше да имаме проблем с изплащането на кредитите. Впоследствие се появяваха нови и нови задължения, санкции по проекти и глоби, но въпреки това община Благоевград беше стабилизирана. Жалко е, че тези трудности, в комбинация с пандемията и времето между два програмни периода, беше умело използвано от нашите опоненти, за да се повтаря безброй пъти лъжата, че нищо не се прави за града“, коментира още Румен Томов. Той допълва, че едва ли друг би се справил по-добре в ситуацията, в която беше той по време на управление, започнало с подобни дефицити в бюджета. Инж. Томов е уверен, че въпреки множеството опити за манипулации, има хора, които са оценили усилията и работата на ръководения от него екип. 

„Ние можем да изброим много точно какво сме свършили и какво сме започнали по време на управлението ми, и то може да се види, защото е факт. Аз не обичам да говоря популистки и да обещавам чудеса, мога да кажа само какво реално е направено, а то не е никак малко. Много пъти споделих и визията за развитие, която имам, и не, тя не е грандоманска, не съдържа милиарди, няма и стотици хиляди работни места, има обаче точен и ясен път за поетапното постигане на всяка поставена цел“, коменира кандидат-кметът.

Томов изброи част от проектите, които вече са реализирани в рамките на малкото време, с което разполагаше като кмет на община Благоевград:

1. Реконструкция и рехабилитация на 6 улици в Благоевград и с. Падеж на обща стойност 818 862 лв.

2. Възстановяване на Летен театър – 65 004.00 лв.

3. Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност в сградата на отдел „Държавен архив” – Благоевград, дирекция „Регионален държавен архив” – София в Държавна агенция „Архиви” по Оперативна програма „Региони в растеж” – 361 136.00 лв.

4. Изградена инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево – 11 945 990.00 лв.

5.Обновяване и улично озеленяване  в разделителната ивица по бул. „Св. св. Кирил и Методий” с полагане на поливен водопровод за капкова система и засаждане на декоративни храсти, дървета и  цветя – 147 085.00 лв.

6. Изготвен проекти за клетка за лъвове в зоопарка – 46 200.00 лв., монтаж наметална ограда за клетка за елени  – 18 000.00 лв., изгражданена клетка за новородени  –8100.00 лв.

7. Закупен нов сметосъбиращ автомобил – 153 600.00 лв.

8. Закупена нова цистерна за измиване на улици – 176 400.00 лв.

  • Изпълнена система за контрол на достъп в сградата на Общинска администрация – 26 000.00 лв.
  •  Видеонаблюдение на VIII СУ „Арсени Костенцев”, XI ОУ „Христо Ботев”, СУИЧЕ, IX ОУ „Пейо Яворов”.
  • Ремонт на общински помещения на ул. „Арсени Костенцев” № 7 – 33 650.00 лв
  • Изградено футболно игрище в двора на VIII СУ „Арсени Костенцев” с ограда и алея за достъп до него – 88 000.00 лв.
  •  Цялостен ремонт на покривите на почивната станция  в местността Предел – 57 800.00 лв.,  на къща „Библиотека” в кв. „Вароша” – 12 564.00 лв.,  на сградата на Американския университет в България – 7981.00 лв.
  •  Цялостен ремонт на съществуващ терен с изкуствена трева в СК „Пирин” – 71 280.00 лв.
  •  Обновени детски площадки в детски ясли № 2, № 3, № 10 и № 12 на обща стойност 50 210 лв.
  •  Ремонт в Дом за стари хора „Св. Петка” на ул. „Освобождение”, кв. „Струмско”.

17. Ремонт, възстановяване, обезопасяване и окабеляване на уличното осветление по  улици и паркове общо на стойност 41 931.00 лв.

18. Проектиране на трафопост за  махала Акациите, землище на с. Горно Хърсово – 6000 лв.

 Това са част от реално свършените неща, които моите опоненти наричаха „нищо“. Никоя цел, пък била тя и кметският пост, не оправдава лъжата като средство за достигането й“, категоричен е инж. Томов.

Той допълни, че предстои още много работа и довършване на проекти, които са в ход. Сред тях като най-значими той определи започналата процедура за изграждане на приют за бездомни животни в с. Церово за 1 494 867.00 лв., подписването на договори за изграждане на три нови детски градини и пристройка към сградата на VII СУ „Кузман Шапкарев” за 6 039102.00 лв., проектиране на работен проект за ул. „Промишлена”, подлеза при кв. „Грамада” и още много други проекти, които вече са в ход на изпълнение.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *