Инж. Румен Томов: Основният проблем с трудовата заетост и доходите на хората поетапно се решава, мантрата, която се повтаря, че нищо не се случва в Благоевград, е удобна, но не е истина

Кандидатът за кмет на Благоевград инж. Румен Томов отчита като основен проблем за общината безработицата и ниските доходи на хората. Напускането на младите хора като резултат също е тенденция, която той и екипът му се опитват да обърнат.
“Благоевград е сред градовете с най-сериозен ръст на безработицата в страната през последните 10 години, това не е проблем, който датира от вчера, както се опитват да внушат определени хора. Като цяло област Благоевград все още е на средните нива по привличане на инвестиции, което пречи за развитието на икономиката. В нашия град обаче това започна да се променя и е видимо, въпреки упоритото отричане на нашия принос за това”, каза Томов.
В конкретика инж. Румен Томов обясни значението на привлечените вече инвеститори, които допреди година и половина заобикаляха Благоевград по една или друга причина. Установените вече добри и трайни взаимоотношения с тях според кандидата за кмет са най-ясният и необорим атестат за работата, свършена от него и екипа му.
“Вoдeщaтa германска кoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoкoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти Ottobock избра да инвестира в Благоевград и да осигури 300 работни места. Реално заводът работи вече от няколко месеца и произвежда ортези, като в същото време се подготвя разширяване на производствената база. Издадохме строителното им разрешение за 4 дни, помагахме им, докато преминат през всички процедури, за да осъществят плановете такива, каквито ги имаха, и инвеститорът оценява нашата подкрепата и съдействие. Ние, от своя страна, оценяваме, че избра Благоевград и дава работа на хората тук, както и че заплащането, което получават работниците, е достойно”, обясни Томов.
Той е убеден, че подобна инвестиция не е имало в Благоевград поне от 10 години, и не приема обвиненията, че за година и шест месеца не е направил нищо за Благоевград, като си обяснява атаките с факта, че апетитите към управлението на града карат много от опонентите му по време на кампанията да отричат очевадните резултати, постигнати по време на неговото управление.
Вторият привлечен от инж. Томов инвеститор в областния център на Пиринско е “AB Nutrition”, а дружеството изгражда в Благоевград производство с иновативна и модерна технология.
“Администрацията посрещна открито и професионално идеята ни за предстояща инвестиция. Получавали сме пълно съдействие от кмета Румен Томов и екипа му, за което сме признателни. Ние откриваме 300 работни места, а инвестицията ни за първия завод е до 40 милиона евро. На практика освен хората, които ще работят в завода, смятаме, че около 2000 души от региона ще бъдат ангажирани в производството на земеделска продукция за нас”, обясни арх. Иван Първанов, съдружник в “AB Nutrition”.
Собственикът на International Armored Group Антон Стефов се връща в родния си Благоевград, за да инвестира над 50 млн. евро и да осигури работа на много хора, и също получава пълно съдействие за бизнес плановете си от инж. Румен Томов.
“Срещнах огромно разбиране в градското ръководство, нещо, което преди години напълно липсваше в Благоевград. И преди съм правил опити за подобна инвестиция в родния ми град, но по една или друга причина местната власт се противопоставяше и на практика ми пречеше да ги осъществя”, каза Антон Стефов.
Румен Томов е убеден, че подобни инвестиции ще помогнат на Благоевград да излезе от негативната статистика, в която е от години, и ще се повиши значително стандартът на живот.
“Има и друг процес, който влияе силно на икономиката в Благоевград, но като че ли е подценен от много хора, а именно, че много млади и по-висококвалифицирани кадри си намериха по-високоплатена работа в София. Така на практика се изсмуква работната ръка от Благоевград и липсата на такива кадри започва да се усеща. Това е естествен процес, но се надяваме, че като създадем благоприятна бизнес среда тук, много от компаниите, базирани в столицата, ще отворят свои офиси в Благоевград, като IT компании например, а това ще върне и доста млади хора обратно у дома. Предимствата на нашия град са много, особено за млади семейства с деца”, разсъждава Томов и убедено отбеляза:
“Благоевград може да се приеме и за добра алтернатива на столицата за аутсорсинг дейности предвид големия брой студенти, краткото разстояние до София и големите инфраструктурни връзки, но първо трябва да се създаде една приветлива и благоприятна за тях среда”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *